Faworki (wybijane)
Delikatne, kruche, pysznie waniliowe – faworki chyba kochają wszyscy. Poniżej prezentuję tzw. faworki wybijane. Nie są trudne w przygotowaniu, nie zajmą Ci też zbyt wiele czasu.
Składniki na ok. 40 sztuk:
- 80 g. miękkiego masła
- 240 g. mąki pszennej
- 15 g. cukru pudru
- 15 g. cukru waniliowego
- 60 g. śmietany 18%
- 4 żółtka
- 2 łyżki spirytusu 96%
- olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczam w misce i wyrabiam z nich jednolite, elastyczne ciasto.
Wyrobione ciasto przekładam na deskę i wybijam wałkiem lub drewnianym tłuczkiem – powinno to trwać 10 do 15 minut (dzięki temu zabiegowi faworki pięknie rosną i powstają w nich charakterystyczne pęcherze powietrza).
Wyrobione ciasto dzielę na kilka części, każdą rozwałkowuję najcieniej jak to możliwe – ciasto nie wymaga właściwie podsypywania mąką.
Rozwałkowane ciasto kroję na paski, pośrodku każdego robię nacięcie na 2-3 cm. Jeden z końców paska przewijam przez nacięcie, tworząc w ten sposób faworki.
Rozgrzewam olej w szerokim garnku lub w głębokiej patelni (oleju powinno być na ok. 4 cm).
Smażę faworki po kilka, po usmażeniu wykładam na talerz wyłożony papierem, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Potem przekładam je na paterę i oprószam cukrem pudrem.