Faworki (wybijane)

Faworki (wybijane)
4.6
(5)

Faworki (wybijane)

Delikatne, kruche, pysznie waniliowe – faworki chyba kochają wszyscy. Poniżej prezentuję tzw. faworki wybijane. Nie są trudne w przygotowaniu, nie zajmą Ci też zbyt wiele czasu.

Składniki na ok. 40 sztuk:

  • 80 g. miękkiego masła
  • 240 g. mąki pszennej
  • 15 g. cukru pudru
  • 15 g. cukru waniliowego
  • 60 g. śmietany 18%
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki spirytusu 96%
  • olej do głębokiego smażenia

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczam w misce i wyrabiam z nich jednolite, elastyczne ciasto.

Wyrobione ciasto przekładam na deskę i wybijam wałkiem lub drewnianym tłuczkiem – powinno to trwać 10 do 15 minut (dzięki temu zabiegowi faworki pięknie rosną i powstają w nich charakterystyczne pęcherze powietrza).

Wyrobione ciasto dzielę na kilka części, każdą rozwałkowuję najcieniej jak to możliwe – ciasto nie wymaga właściwie podsypywania mąką.

Rozwałkowane ciasto kroję na paski, pośrodku każdego robię nacięcie na 2-3 cm. Jeden z końców paska przewijam przez nacięcie, tworząc w ten sposób faworki.

Rozgrzewam olej w szerokim garnku lub w głębokiej patelni (oleju powinno być na ok. 4 cm).

Smażę faworki po kilka, po usmażeniu wykładam na talerz wyłożony papierem, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Potem przekładam je na paterę i oprószam cukrem pudrem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.6 / 5. Liczba ocen: 5

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.