Oponki serowe

Oponki serowe
0
(0)

Oponki serowe

Oponki serowe to doskonały przepis na karnawał będący alternatywą dla bardziej popularnych pączków lub faworków.

Składniki:

  • 350 g. mąki pszennej
  • 50 g. cukru pudru
  • 15 g. cukru waniliowego
  • 300 g. twarogu z wiaderka
  • 6 g. proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
  • 3 żółtka
  • odrobina mąki do podsypywania przy wałkowaniu
  • olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto dzielę na kilka części, po kolei rozwałkowuję je na grubość 0,5 cm. Wykrajam kółeczka, np. niewielką szklanką, a w nich – idealny będzie kieliszek – dziurki. (Ciasto nie wymaga dużej ilości mąki do podsypania, staraj się użyj jej jak najmniej)

Ciasto, które zostaje po wycięciu kółek w każdej porcji odkładam na bok, a na końcu zagniatam jeszcze raz i oczywiście również wykorzystuję do przygotowania oponek. Pozwoli to zminimalizować ilość mąki do podsypywania (im więcej mąki, tym bardziej pali się tłuszcz).

Rozgrzewam olej na głębokość minimum 2 cm, najlepiej użyć szerokiego garnka lub patelni. Smażę kolejno oponki na rumiano z obu stron – po 2-3 minuty z każdej.

Usmażone wykładam na talerz z papierem, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Przed podaniem oprószam cukrem pudrem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.