Oponki serowe
Oponki serowe to doskonały przepis na karnawał będący alternatywą dla bardziej popularnych pączków lub faworków.
Składniki:
- 350 g. mąki pszennej
- 50 g. cukru pudru
- 15 g. cukru waniliowego
- 300 g. twarogu z wiaderka
- 6 g. proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
- 3 żółtka
- odrobina mąki do podsypywania przy wałkowaniu
- olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto dzielę na kilka części, po kolei rozwałkowuję je na grubość 0,5 cm. Wykrajam kółeczka, np. niewielką szklanką, a w nich – idealny będzie kieliszek – dziurki. (Ciasto nie wymaga dużej ilości mąki do podsypania, staraj się użyj jej jak najmniej)
Ciasto, które zostaje po wycięciu kółek w każdej porcji odkładam na bok, a na końcu zagniatam jeszcze raz i oczywiście również wykorzystuję do przygotowania oponek. Pozwoli to zminimalizować ilość mąki do podsypywania (im więcej mąki, tym bardziej pali się tłuszcz).
Rozgrzewam olej na głębokość minimum 2 cm, najlepiej użyć szerokiego garnka lub patelni. Smażę kolejno oponki na rumiano z obu stron – po 2-3 minuty z każdej.
Usmażone wykładam na talerz z papierem, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Przed podaniem oprószam cukrem pudrem.