Piernikowe milky way

Piernikowe milky way 1
5
(17)

Piernikowe milky way

Uwielbiam wymyślać przepisy, zwłaszcza takie jak ten – piernikowe milky way to niewyobrażalnie pyszne, delikatne, mięciusie, deserowe ciasto. Piernikowe blaty i mleczno-waniliowy, cudowny krem. Wszystko po prostu rozpływa się w ustach. Upieczesz – pokochasz 🙂

Składniki

Blaty piernikowe (3 sztuki):

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 360 g mąki pszennej + troszkę do podsypywania przy wałkowaniu

Krem milky way:

  • 200 g miękkiego masła (wyjmij je z lodówki dzień wcześniej)
  • 530 g słodzonego, skondensowanego mleka z puszki
  • 250 g mascarpone
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 150 g pełnotłustego mleka w proszku

Przygotowanie:

Blaty piernikowe:

Miękkie masło razem z cukrem trzcinowym umieszczam w misie miksera, i na najwyższych obrotach miksuję przez kilka minut.

Nie przerywając miksowania dodaję po żółtku, a potem dodaję miód.

Na końcu dodaję mąkę pszenną razem z sodą i przyprawami, miksuję do połączenia.

Ciasto będzie miękkie.

Wyjmuję je na blat podsypany mąką i wyrabiam przez chwilę.

Ciasto dzielę na 3 równe części.

Każdą częścią wyklejam dno blachy (wyłożonej papierem, to ułatwi zdjęcie blatu z blachy) – cienką warstwą. Lekko nakłuwam wyklejony blat.

Blaty piekę ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) – powinny być mocno złote. Uwaga, żeby się nie przypaliły.

Blaty tuż po upieczeniu będą lekko miękkie, ale po kilku minutach stwardnieją. Wtedy można je delikatnie zdjąć z blachy.

Krem milky way:

Miękkie masło umieszczam w misie miksera i miksuję przez kilka minut na najwyższych obrotach, by stało się puszyste.

Wtedy dolewam w kilku porcjach mleko skondensowane, każdorazowo miksując do połączenia.

Następnie dodaję mascarpone i znowu miksuję.

Dodaję ziarenka wanilii, i mleko w proszku.

Miksuję na najwyższych obrotach do uzyskania gęstego, gładkiego kremu.

Polewa milky way:

100 g mlecznej czekolady

30 g gorzkiej czekolady

80-100 g słodkiej śmietanki lub mleka

Oddzielnie:

50 g białej czekolady

50 g słodkiej śmietanki lub mleka

Aby uzyskać gładką polewę, rozpuszczam ciemne czekolady ze śmietanką lub mlekiem (można to zrobić w rondelku, na małym ogniu, mieszając by nie dopuścić do przypalenia, albo w kąpieli wodnej, czyli w miseczce umieszczonej na garnku z lekko gotującą się wodą, lub w mikrofalówce).

Gęstość polewy regulujemy płynem – jeśli jest zbyt gęsta lub nie jest zupełnie gładka i aksamitna, dolewamy troszkę płynu.

Białą czekoladę rozpuszczam z większą niż standardowo ilością śmietanki lub mleka, bo musi być dość płynna, by pochlapać nią ciemną polewę.

Złożenie:

Krem dzielę na 2 części, odejmując wcześniej 2 czubate łyżki.

Układam pierwszy blat i smaruję go jedną częścią kremu. Wyrównuję.

Układam drugi blat, wykładam drugą część kremu, wyrównuję.

Układam trzeci blat i rozsmarowuję na nim odłożony krem. Wygładzam powierzchnię.

Na górę ciasta wylewam ciemną polewę czekoladową, a po 5 minutach robię zygzaki z białej, płynnej polewy.

Ciasto zostawiam w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce, najlepiej na całą noc.

Dopiero po tym czasie, gdy zmięknie i będzie delikatne, wstawiam je do lodówki.

Polecam też mój przepis na ciasto piernikowe latte 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 17

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

12 odpowiedzi

  1. Zrobiłam. Jak dla mnie za dużo kremu w stosunku do ciasta. Odłożylam do lodówki sporą część.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry