Krucha szarlotka z tartych jabłek z pianką bezową
Szarlotka – dumna królowa jesieni! Kruchy spód, bogactwo jabłek, delikatna niczym chmurka pianka bezowa, i wszystko pod przyjemnie chrupiącą warstwą ciasta. Nie sposób się jej oprzeć!
Składniki (tortownica o średnicy 22 -24 cm):
Ciasto:
- 1,5 pełnej szklanki mąki pszennej (250 g)
- duża szczypta soli
- 1 czubata łyżka cukru (30 g)
- 1 pełna łyżka cukru waniliowego (10 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g)
- 3 żółtka
- 120 g masła (wyjmij je z lodówki 15 minut wcześniej)
- 1 pełna łyżka kwaśnej śmietany, np. 18% (40 g)
Jabłka:
- 8-9 średniej wielkości jabłek, obranych
- 4 czubate łyżki bułki tartej
- 1 pełna łyżeczka cynamonu
- 1 pełna łyżka cukru waniliowego (10 g)
- 2 łyżki cukru (60 g) – jeśli jabłka są bardzo słodkie, możesz dodać mniej
- sok z 1 cytryny
Pianka bezowa:
- 4 białka
- szczypta soli
- 5 pełnych łyżek cukru (100 g)
- 2 pełne łyżki cukru pudru (60 g)
- 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- masło do posmarowania tortownicy
- papier do wyłożenia dna tortownicy
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę przesiewam do miski, dodaję posiekane masło oraz resztę składników.
Zagniatam jednolite, elastyczne ciasto.
Dzielę je na 3 równe części, z jednej części formuję walec i odkładam na 30 minut do zamrażarki (ta część będzie starta na górę ciasta).
Pozostałym ciastem wyklejam dno tortownicy (wcześniej posmarowanej masłem, dno wykładam papierem).
Jabłka:
Obrane jabłka ścieram na grubej tarce do miski.
Łączę je z pozostałymi składnikami: z cukrem waniliowym, cukrem, cynamonem, sokiem z cytryny i bułką tartą.
Bardzo dokładnie je mieszam.
Tak przygotowane jabłka wykładam równomiernie na spód z ciasta.
Pianka bezowa:
Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli.
Nie przerywając ubijania dodaję po łyżce cukier, piana powinna stać się lśniąca.
Dodaję cukier puder, miksuję jeszcze chwilę.
Na końcu dodaję mąkę ziemniaczaną i miksuję, by się dobrze połączyła z resztą.
Ubitą pianę wykładam na jabłka i rozprowadzam równomiernie.
Na pianę ścieram na grubej tarce zamrożoną trzecią część ciasta.
Tortownicę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na ok. 70 minut.