Krucha szarlotka z tartych jabłek z pianką bezową

Krucha szarlotka z tartych jabłek z pianką bezową
3.7
(3)

Krucha szarlotka z tartych jabłek z pianką bezową

Szarlotka – dumna królowa jesieni! Kruchy spód, bogactwo jabłek, delikatna niczym chmurka pianka bezowa, i wszystko pod przyjemnie chrupiącą warstwą ciasta. Nie sposób się jej oprzeć!

Składniki (tortownica o średnicy 22 -24 cm):

Ciasto:

  • 1,5 pełnej szklanki mąki pszennej (250 g)
  • duża szczypta soli
  • 1 czubata łyżka cukru (30 g)
  • 1 pełna łyżka cukru waniliowego (10 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g)
  • 3 żółtka
  • 120 g masła (wyjmij je z lodówki 15 minut wcześniej)
  • 1 pełna łyżka kwaśnej śmietany, np. 18% (40 g)

Jabłka:

  • 8-9 średniej wielkości jabłek, obranych
  • 4 czubate łyżki bułki tartej
  • 1 pełna łyżeczka cynamonu
  • 1 pełna łyżka cukru waniliowego (10 g)
  • 2 łyżki cukru (60 g) – jeśli jabłka są bardzo słodkie, możesz dodać mniej
  • sok z 1 cytryny

Pianka bezowa:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 5 pełnych łyżek cukru (100 g)
  • 2 pełne łyżki cukru pudru (60 g)
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania tortownicy
  • papier do wyłożenia dna tortownicy

Przygotowanie:

Ciasto:

Mąkę przesiewam do miski, dodaję posiekane masło oraz resztę składników.

Zagniatam jednolite, elastyczne ciasto.

Dzielę je na 3 równe części, z jednej części formuję walec i odkładam na 30 minut do zamrażarki (ta część będzie starta na górę ciasta).

Pozostałym ciastem wyklejam dno tortownicy (wcześniej posmarowanej masłem, dno wykładam papierem).

Jabłka:

Obrane jabłka ścieram na grubej tarce do miski.

Łączę je z pozostałymi składnikami: z cukrem waniliowym, cukrem, cynamonem, sokiem z cytryny i bułką tartą.

Bardzo dokładnie je mieszam.

Tak przygotowane jabłka wykładam równomiernie na spód z ciasta.

Pianka bezowa:

Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli.

Nie przerywając ubijania dodaję po łyżce cukier, piana powinna stać się lśniąca.

Dodaję cukier puder, miksuję jeszcze chwilę.

Na końcu dodaję mąkę ziemniaczaną i miksuję, by się dobrze połączyła z resztą.

Ubitą pianę wykładam na jabłka i rozprowadzam równomiernie.

Na pianę ścieram na grubej tarce zamrożoną trzecią część ciasta.

Tortownicę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na ok. 70 minut.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 3.7 / 5. Liczba ocen: 3

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry