Makowiec z patelni (racuchy drożdżowe z makiem)
Pomysł na nie wpadł mi do głowy przy okazji smażenia tradycyjnych racuchów z jabłkami, i ta świąteczna wersja bardzo mi się podoba. Ciasto wzbogaciłam dodatkiem odrobiny masła i skórki z pomarańczy, i całość smakuje prawie jak makowiec, tyle że z patelni 🙂 Są puszyste i przepyszne!
Składniki (6-8 placków):
- 25 g. świeżych drożdży
- 200 g. śmietany 18%
- 16 g. cukru waniliowego
- 30 g. cukru pudru
- 40 g. mąki pszennej
Ciasto:
- 150 g. mąki pszennej
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 1 jajko (50 g)
- 30 g. masła, rozpuszczonego
- mała szczypta soli
Dodatkowo:
- gotowa masa makowa z bakaliami
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Przygotowuję zaczyn: do miski wkruszam drożdże, dodaję pozostałe składniki i mieszam rózgą do powstania gładkiej masy.
Miskę odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut (u mnie to po prostu piekarnik rozgrzany do 50 stopni C).
Do zaczynu dodaję pozostałe składniki ciasta; mieszam do uzyskania jednolitego ciasta, ponownie odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut (powinno podwoić objętość).
Gdy ciasto wyrośnie, na patelni rozgrzewam kilka łyżek oleju.
Wykładam niepełną łyżkę ciasta, rozprowadzam lekko na patelni, na środku kładę łyżeczkę masy makowej, wciskam ją lekko w spód, a na górę ponownie niewielką porcję ciasta – delikatnie rozprowadzam je, by połączyło się z brzegami tego ciasta z dołu.
Smażę na złoto, na średnim ogniu, po 3-4 minuty z każdej strony.
Podaję z cukrem pudrem.