Seromak na kruchym spodzie
Sernik czy makowiec? – to ciasto rozwiązuje ten dylemat i pewnie dlatego jest tak lubiane.
Moja wersja seromaku to pyszne ciasto z pomarańczową nutą: cienki, kruchy spód, warstwa makowa i serowa, a na nich kratka z kruchego ciasta i wieńczący całość słodki lukier.
Składniki (blacha 20 na 30 cm):
Ciasto:
- 200 g miękkiego masła
- 500 g mąki pszennej
- 50 g cukru waniliowego
- 120 g cukru pudru
- 150 g śmietany 18%
- 5 g proszku do pieczenia
- 1 jajko
Warstwa makowa:
- 850 g gotowej masy makowej z puszki
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 3 białka
Warstwa serowa:
- 100 g miękkiego masła
- 150 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 kg sera z wiaderka
- 100 g śmietany 18%
- 70 g budyniu waniliowego z cukrem
- skórka starta z połowy pomarańczy
Lukier:
- 3-4 czubate łyżki cukru pudru
- sok z połowy pomarańczy
- 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
Dodatkowo:
- masło do posmarowania blachy
- mąka do posypania blachy
Przygotowanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam elastyczne ciasto.
Zagniecione ciasto dzielę na pół.
Połową wyklejam spód blachy (natłuszczonej masłem i oprószonej mąką), nakłuwam ciasto i podpiekam przez 17-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu).
Warstwa makowa:
Ubijam białka na pianę i delikatnie mieszam je z masą makową oraz skórką z pomarańczy.
Tak przygotowaną masę wykładam na podpieczony spód i wyrównuję.
Wstawiam do piekarnika (parametry jak wcześniej) na 20 minut.
Warstwa serowa:
Masło ubijam z cukrem pudrem i waniliowym na puszystą masę.
Do ubitego masła dodaję żółtka i ponownie miksuję razem do połączenia.
Następnie miksując wszystko dodaję w kilku częściach ser.
Do gładkiej masy serowej dodaję śmietanę i budyń w proszku i jeszcze przez 2-3 minuty ubijam.
Na końcu dodaję skórkę z pomarańczy, mieszam łopatką.
Masę serową wykładam na podpieczoną warstwę maku, wygładzam powierzchnię.
Z pozostałego ciasta robię cienkie wałeczki i układam skośnie na górze, tworząc kratkę.
Blachę wstawiam do piekarnika (zmniejszam temperaturę do 170 stopni C jeszcze na ok. 70 minut.
Upieczone, przestudzone ciasto smaruję lukrem z cukru pudru pomieszanego z sokiem i skórką z pomarańczy (ma mieć konsystencję gęstej śmietany).
Kroję gdy ciasto jest zupełnie zimne.
3 odpowiedzi
To moje najbardziej ulubione ciasto.Przrpis nie jest skomplikowany, nie ma ” wydziwianek “Dziękuję.
Czy ten kruchy dół się nie spali, jeśli łącznie w piecu spędzi 110 minut?
Robiłam to ciasto kilka razy i nigdy się nie spalił 🙂