Seromak na kruchym spodzie

Seromak na kruchym spodzie 1
5
(2)

Seromak na kruchym spodzie

Sernik czy makowiec? – to ciasto rozwiązuje ten dylemat i pewnie dlatego jest tak lubiane.

Moja wersja seromaku to pyszne ciasto z pomarańczową nutą: cienki, kruchy spód, warstwa makowa i serowa, a na nich kratka z kruchego ciasta i wieńczący całość słodki lukier.

Składniki (blacha 20 na 30 cm):

Ciasto:

  • 200 g miękkiego masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru waniliowego
  • 120 g cukru pudru
  • 150 g śmietany 18%
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Warstwa makowa:

  • 850 g gotowej masy makowej z puszki
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 3 białka

Warstwa serowa:

  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 100 g śmietany 18%
  • 70 g budyniu waniliowego z cukrem
  • skórka starta z połowy pomarańczy

Lukier:

  • 3-4 czubate łyżki cukru pudru
  • sok z połowy pomarańczy
  • 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania blachy
  • mąka do posypania blachy

Przygotowanie:

Ciasto:

Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam elastyczne ciasto.

Zagniecione ciasto dzielę na pół.

Połową wyklejam spód blachy (natłuszczonej masłem i oprószonej mąką), nakłuwam ciasto i podpiekam przez 17-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu).

Warstwa makowa:

Ubijam białka na pianę i delikatnie mieszam je z masą makową oraz skórką z pomarańczy.

Tak przygotowaną masę wykładam na podpieczony spód i wyrównuję.

Wstawiam do piekarnika (parametry jak wcześniej) na 20 minut.

Warstwa serowa:

Masło ubijam z cukrem pudrem i waniliowym na puszystą masę.

Do ubitego masła dodaję żółtka i ponownie miksuję razem do połączenia.

Następnie miksując wszystko dodaję w kilku częściach ser.

Do gładkiej masy serowej dodaję śmietanę i budyń w proszku i jeszcze przez 2-3 minuty ubijam.

Na końcu dodaję skórkę z pomarańczy, mieszam łopatką.

Masę serową wykładam na podpieczoną warstwę maku, wygładzam powierzchnię.

Z pozostałego ciasta robię cienkie wałeczki i układam skośnie na górze, tworząc kratkę.

Blachę wstawiam do piekarnika (zmniejszam temperaturę do 170 stopni C jeszcze na ok. 70 minut.

Upieczone, przestudzone ciasto smaruję lukrem z cukru pudru pomieszanego z sokiem i skórką z pomarańczy (ma mieć konsystencję gęstej śmietany).

Kroję gdy ciasto jest zupełnie zimne.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 2

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Jedna odpowiedź

  1. To moje najbardziej ulubione ciasto.Przrpis nie jest skomplikowany, nie ma ” wydziwianek “Dziękuję.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry