Ciasto piernikowe latte

Ciasto piernikowe latte
4.8
(4)

Ciasto piernikowe latte

Myślę już powoli o świątecznych ciastach, by były wyjątkowe i niepowtarzalne. Pomysłów mi nie brakuje, gorzej z czasem 🙂

Na szczęście jeszcze prawie dwa miesiące, więc mam nadzieję, że uda mi się pokazać Ci tutaj wiele pysznych i ciekawych słodkości.

Dziś polecam to miodowe, wspaniałe ciasto o smaku piernika, z delikatnym, lekko kawowym kremem.

Smakuje cudownie, ale jest jeden warunek – jak wszystkie tego typu ciasta, wymaga czasu.

Ono po prostu musi poczekać przed zjedzeniem minimum jeden dzień, by zmiękło i by połączyły się wszystkie smaki.

Ale zawsze powtarzam – Twoja cierpliwość będzie wynagrodzona!

Składniki (blacha 20 na 30 cm):

Blaty (5 sztuk):

  • 300 g miękkiego masła
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 7 żółtek
  • 120 g płynnego miodu
  • 15 g przyprawy korzennej
  • 15 g sody
  • 15 g kakao
  • 500 g mąki pszennej

Krem latte:

  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 180 g mascarpone
  • 1/4 szklanki bardzo mocnej kawy, wystudzonej
  • 200 g mleka w proszku

Dodatkowo:

  • powidła śliwkowe
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g słodkiej śmietanki lub mleka

Przygotowanie:

Zaczynam od upieczenia blatów:

Do misy miksera przekładam miękkie masło oraz cukier trzcinowy, i miksuję przez ok. 5 minut na najwyższych obrotach (masło stanie się puszyste; cukier nie musi się rozpuścić).

Następnie dodaję żółtka, a potem miód.

Gdy się połączą, dodaję suche składniki, miksuję do połączenia.

Wyjmuję ciasto z misy miksera i jeszcze chwilę, na podsypanym mąką blacie, zagniatam.

Pieczenie:

Najłatwiej upiec blaty w kilku takich samych blachach równocześnie, ale jeśli masz tylko jedną, nie martw się – po prostu cały proces potrwa dłużej, ale jestem pewna, że smak tego ciasta Ci to wynagrodzi 🙂

Ciasto dzielę na 5 równych części.

Dno blachy smaruję masłem lub olejem, oprószam mąką.

Wyklejam dno jedną częścią ciasta – placek ma być bardzo cienki.

Piekę przez 20 minut w 180 stopniach C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu).

Upieczony placek zostawiam na 5 minut do lekkiego przestudzenia, po czym oddzielam nożem od blachy i ostrożnie z niej zsuwam .

W ten sposób piekę wszystkie placki.

Krem:

Do misy miksera przekładam masło z cukrem pudrem i miksuję przez 5 minut na najwyższych obrotach.

Zmniejszam obroty do najwolniejszych, i dodaję mascarpone. Miksuję do połączenia, dolewam kawę, znowu miksuję, a na końcu dodaję mleko w proszku.

Krem dzielę na 4 równe części.

Złożenie:

Na dnie blachy układam jeden blat ciasta, smaruję go warstwą powideł śliwkowych – na grubość ok. 0,5 cm.

Przykrywam drugim blatem.

Blat smaruję jedną częścią kremu, przykrywam trzecim blatem.

I dalej – kolejno:

– warstwa kremu

– czwarty blat

– warstwa kremu

– piąty blat

– warstwa kremu

Polewa:

Czekoladę rozpuszczam ze śmietanką albo mlekiem (na małym ogniu, mieszając.

Jeśli po rozpuszczeniu czekolada nie będzie zupełnie gładka, dolewam jeszcze odrobinę płynu i mieszam).

Przestudzoną polewę wylewam na ciasto, wygładzam.

Ciasto zostawiam w lodówce na minimum 1 dzień.

Pozostałych 7 białek można wykorzystać np. do korzennego ciasta z gruszkami 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.8 / 5. Liczba ocen: 4

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

3 odpowiedzi

  1. Ciasto pyszne na pewno powtórzę na następne święta polecam wypróbować dla tych którzy się wąchają naprawdę warto

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry