Oponki z ricottą (z patelni)
Jeśli ktoś zastanawia się po co w plackach są dziurki to od razu spieszę z odpowiedzią: by wypełnić je pysznościami 🙂 W moim przypadku musem jabłkowym i owocami. Oponki z ricottą smakują doskonale i na ciepło, i na zimno.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej + kilka łyżek do podsypania
1 jajko
250 g. serka ricotta
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka cukru pudru
olej do smażenia
Przygotowanie:
Do miski przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, wbijam jajko, dodaję serek i oba cukry.
Najpierw łyżką, a potem dłonią zagniatam elastyczne, miękkie ciasto.
Gotowe ciasto rozwałkowuję na podsypanej mąką stolnicy na grubość do pół cm.
Wycinam dużą szklanką kółka, a w nich mniejszą szklanką lub kieliszkiem otwory – i tak do wykończenia ciasta.
Oponki smażę na złoto z obu stron, odsączam chwilę na papierowym ręczniku.
Podaję z musem jabłkowym i owocami.
Przepis autorski.
Zobaczcie też koniecznie na inne moje słodkie przepisy z serkiem ricotta!