Budyniowe mini-serniczki z ricotty

Budyniowe mini-serniczki z ricotty 1
5
(5)

Budyniowe mini-serniczki z ricotty

Koniecznie zróbcie takie budyniowe mini-serniczki z ricotty, bo są bajecznie pyszne! Świetne placuszki, które pokochają dzieci, a przygotujecie je w 15 minut. Proponuję od razu podwoić porcję, bo znikną natychmiast 🙂

Składniki (na ok. 15 sztuk):

  • 250 g. serka ricotta
  • 40 g. budyniu śmietankowego bez cukru (może być inny smak) – w proszku
  • 1-1,5 łyżki cukru pudru (wg smaku)
  • 2 łyżki mąki pszennej (tyle, ile się na łyżkę weźmie, nie czubate)
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Serek przekładam do miski, dodaję cukier i budyń, dokładnie mieszam łyżką by nie było grudek.

Następnie dosypuję mąkę i znowu mieszam. Ciasto powinno być na tyle gęste, by dało się w nim ustawić łyżkę 🙂

Rozgrzewam olej na patelni i za pomocą dwóch łyżeczek wykładam małe porcje ciasta.

Smażę je na rumiano, przewracając by się równomiernie usmażyły.

Po usmażeniu placuszki na chwilę przekładam na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Można przed podaniem oprószyć je cukrem pudrem.

Zobaczcie też koniecznie na inne moje słodkie przepisy z serkiem ricotta!

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 5

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.