Budyniowe mini-serniczki z ricotty
Koniecznie zróbcie takie budyniowe mini-serniczki z ricotty, bo są bajecznie pyszne! Świetne placuszki, które pokochają dzieci, a przygotujecie je w 15 minut. Proponuję od razu podwoić porcję, bo znikną natychmiast 🙂
Składniki (na ok. 15 sztuk):
- 250 g. serka ricotta
- 40 g. budyniu śmietankowego bez cukru (może być inny smak) – w proszku
- 1-1,5 łyżki cukru pudru (wg smaku)
- 2 łyżki mąki pszennej (tyle, ile się na łyżkę weźmie, nie czubate)
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Serek przekładam do miski, dodaję cukier i budyń, dokładnie mieszam łyżką by nie było grudek.
Następnie dosypuję mąkę i znowu mieszam. Ciasto powinno być na tyle gęste, by dało się w nim ustawić łyżkę 🙂
Rozgrzewam olej na patelni i za pomocą dwóch łyżeczek wykładam małe porcje ciasta.
Smażę je na rumiano, przewracając by się równomiernie usmażyły.
Po usmażeniu placuszki na chwilę przekładam na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Można przed podaniem oprószyć je cukrem pudrem.
![]() |
![]() |
Zobaczcie też koniecznie na inne moje słodkie przepisy z serkiem ricotta!
Jedna odpowiedź
Budyn w proszku czy gotowy budyn ?