Oponki z ricottą

Oponki z ricottą
0
(0)

Oponki z ricottą (z patelni)

Jeśli ktoś zastanawia się po co w plackach są dziurki to od razu spieszę z odpowiedzią: by wypełnić je pysznościami 🙂 W moim przypadku musem jabłkowym i owocami. Oponki z ricottą smakują doskonale i na ciepło, i na zimno.

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej + kilka łyżek do podsypania
1 jajko
250 g. serka ricotta
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka cukru pudru
olej do smażenia

Przygotowanie:

Do miski przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, wbijam jajko, dodaję serek i oba cukry.

Najpierw łyżką, a potem dłonią zagniatam elastyczne, miękkie ciasto.

Gotowe ciasto rozwałkowuję na podsypanej mąką stolnicy na grubość do pół cm.

Wycinam dużą szklanką kółka, a w nich mniejszą szklanką lub kieliszkiem otwory – i tak do wykończenia ciasta.

Oponki smażę na złoto z obu stron, odsączam chwilę na papierowym ręczniku.

Podaję z musem jabłkowym i owocami.

Przepis autorski.

Zobaczcie też koniecznie na inne moje słodkie przepisy z serkiem ricotta!

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.