Prażone jabłka z cytryną i kumkwatem

Prażone jabłka z cytryną i kumkwatem
0
(0)

Prażone jabłka z cytryną i kumkwatem

Dziś dzień przetworów. Dzień trochę niefortunny, bo upał powala i zmusza człowieka do zimnego prysznica co pól godziny, ale za to wolny. Będą ogórki, będą sałatki i będą jabłka pod różnymi postaciami 🙂

W słoiczkach na razie zamknęłam cudowny smak papierówek, połączony z kwaśnym kumkwatem i cytryną; nie za słodkie, wspaniale, prażone jabłka które będą idealne do bułeczek, muffinek i ciast.

Zajrzyjcie również po przepis na jabłka z wanilią.

Proporcje:

  • 1 kg papierówek
  • 10 owoców kumkwatu
  • 2 cytryny
  • 3-4 łyżki cukru

Przygotowanie:

Przygotowuję dwa garnki: jeden duży, do połowy wypełniony wodą (wciskam do niego sok z jednej cytryny), drugi szeroki z grubym dnem (wciskam sok z drugiej cytryny).

Jabłka dokładnie myję, dzielę na ćwiartki, wycinam gniazda nasienne.

Obieram je ze skórki i wrzucam do garnka z wodą i cytryną, by w trakcie szykowania nie ciemniały.

Gdy wszystkie są obrane, tnę je w plasterki i od razu przerzucam do garnka z sokiem z cytryny (mieszam, by zanim pokroję wszystkie, również nie ciemniały).

Gdy są pokrojone, dodaję cukier i przekrojone na pół owoce kumkwatu, przykrywam garnek i wolno podgrzewam, aż jabłka zaczną się rozpadać.

Gotuję je jeszcze 10-15 minut, mieszając (staram się wyciskać kumkwat, by oddał smak).

Gorące jabłka (bez kumkwatu) przekładam do wyparzonych słoików.

Pasteryzuję 10 minut.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry