Żytnie placuszki z budyniem bananowym

Żytnie placuszki z budyniem bananowym
0
(0)

Żytnie placuszki z budyniem bananowym

Placuszki pięknie urosły i są pulchne, smakują bananowo, a z cukrem pudrem to po prostu smakołyk 🙂 U mnie są na śniadanie, ale jestem przekonana, że podane na obiad będą doskonałym drugim daniem.

Składniki (na ok 10 sztuk):

  • 1 szklanka mąki żytniej T 500 (można użyć pszennej)
  • 1 budyń bananowy z cukrem
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki jogurtu greckiego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Do miski wsypuję mąkę, wbijam jajka, dodaję budyń, proszek do pieczenia i jogurt.

Mieszam składniki łyżką, ubijając ciasto, by dostało się do niego powietrze. Powinno powstać gęste, ciągnące się ciasto.

Rozgrzewam niewielką ilość oleju na patelni i za pomocą 2 łyżek wykładam po porcji ciasta.

Smażę na średnim ogniu, uważając żeby placków nie przypalić.

Zdejmuję je z patelni na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu, podaję gorące posypane cukrem pudrem.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.