0
(0)
Żytnie placuszki z budyniem bananowym
Placuszki pięknie urosły i są pulchne, smakują bananowo, a z cukrem pudrem to po prostu smakołyk 🙂 U mnie są na śniadanie, ale jestem przekonana, że podane na obiad będą doskonałym drugim daniem.
Składniki (na ok 10 sztuk):
- 1 szklanka mąki żytniej T 500 (można użyć pszennej)
- 1 budyń bananowy z cukrem
- 2 jajka
- 0,5 szklanki jogurtu greckiego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Do miski wsypuję mąkę, wbijam jajka, dodaję budyń, proszek do pieczenia i jogurt.
Mieszam składniki łyżką, ubijając ciasto, by dostało się do niego powietrze. Powinno powstać gęste, ciągnące się ciasto.
Rozgrzewam niewielką ilość oleju na patelni i za pomocą 2 łyżek wykładam po porcji ciasta.
Smażę na średnim ogniu, uważając żeby placków nie przypalić.
Zdejmuję je z patelni na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu, podaję gorące posypane cukrem pudrem.
Przepis autorski