Żytnie bułeczki razowe

Żytnie bułeczki razowe
0
(0)

Żytnie bułeczki razowe

Bułki upiekłam w całości z mąki żytniej, w tym w połowie z grubo mielonej. W sumie to bardziej takie małe chlebki, niż bułki; nie są zbyt puszyste, a raczej solidne, sycące, dość ciemne. Jeśli chcecie by były delikatniejsze, dodajcie w połowie mąkę pszenną.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki razowej żytniej T 2000
  • 1,5 szklanki mąki żytniej T 720 + trochę do podsypania
  • 30 g. świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oliwy

Ponadto:

  • 1 pełna łyżeczka soli
  • 1 łyżka mieszanki ziół prowansalskich
  • ok. 1,5 szklanki ciepłej wodyciepłe mleko do posmarowania bułek

Przygotowanie:

Drożdże ucieram z miodem, łyżką mąki T 720 i 2 łyżkami ciepłej wody, odstawiam w ciepłe miejsce (ja stawiam miseczkę na garnku z ciepłą wodą i przykrywam ściereczką).

Do miski wsypuję obie mąki, dodaję sól i oliwę oraz wyrośnięty zaczyn.

Dolewam tyle wody, by dało się zagnieść elastyczne ciasto.

Przekładam je na stolnicę i wyrabiam jeszcze kilka minut, po czym przekładam do miski, przykrywam i zostawiam do wyrośnięcia.

Zagniatam jeszcze raz ciasto, po czym dzielę je na 8 części i formuję okrągłe bułeczki.

Przekładam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pod przykryciem odstawiam znów do wyrośnięcia na 20 minut.

Gdy ciasto wyrośnie, smaruję bułki ciepłym mlekiem, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni c. na ok. 30 minut.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry