Zupa na zimno z truskawkami i karmelizowanym makaronem

Zupa na zimno z truskawkami i karmelizowanym makaronem
0
(0)

Zupa na zimno z truskawkami i karmelizowanym makaronem

Z zupami owocowymi chyba jest tak, że albo się je bardzo lubi, albo wcale. Ja w sumie należę do tej drugiej grupy 🙂 Najprawdopodobniej dlatego, że jako nastolatka byłam mieszkanką internatu, w którym często takie zupy-niestety, bardzo średniej jakości, bywały. Postanowiłam więc jako osoba dorosła zmierzyć się z moim uprzedzeniem. Zastanowiłam się, czy mogę zrobić coś, co doda temu daniu splendoru i wpadłam na to, że mogę przygotować makaron w taki sposób, by sam w sobie był pysznym deserem. Truskawki i śmietanka są tylko jego uzupełnieniem 🙂

Składniki:

  • 1 szklanka makaronu typu rurki
  • 2- 3 łyżki cukru waniliowego do gotowania makaronu
  • 0,5 łyżeczki masła
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 0,5 kg. truskawek + cukier puder do smaku
  • 200 ml. słodkiej śmietanki 30%
  • płatki migdałów do posypania
  • drobne listki świeżej mięty

Przygotowanie:

Umyte truskawki miksuję na gładko (zostawiam kilka do dekoracji), dodaję śmietankę i dosładzam cukrem pudrem do smaku.

Makaron gotuję do miękkości w wodzie z cukrem waniliowym, odcedzam dokładnie.

Na patelni rozpuszczam masło, dodaję do niego cukier i na małym ogniu smażę do momentu, aż cukier zacznie brązowieć.

Dodaję szczyptę soli i na patelnię przekładam makaron, mieszam dokładnie, zwiększam ogień i smażę ok. 5 minut.

Makaron przekładam na płaski talerz i zostawiam do ostygnięcia.

Wlewam na talerze porcję masy truskawkowej, układam plasterki truskawek, dokładam łyżkę-dwie makaronu, ozdabiam wszystko malutkimi listkami mięty.

Podaję na zimno.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.