Włoskie ciasteczka migdałowe

Włoskie ciasteczka migdałowe
0
(0)

Włoskie ciasteczka migdałowe

Niezwykle proste i szybkie ciasteczka, zachwycające smakiem, na dodatek bezglutenowe. Na początku wydaje się, że jest z nimi sporo zabawy, ale po pierwszym razie stwierdzicie że ich robienie to bajka – zwłaszcza że w przepisie podpowiadam kilka ułatwień 🙂

Włoskie ciasteczka migdałowe – przepis:

Składniki (na ok. 70-80 ciasteczek):

  • 600 g. mąki migdałowej
  • 6 białek
  • 600 g. cukru pudru
  • 2 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu

Dodatkowo:

  • cukier puder do maczania ciasteczek
  • płatki migdałowe

Przygotowanie:

Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu).

Wszystkie składniki miksuję na jednolitą, gęstą i klejącą się masę.

Przygotowuję miseczkę z dodatkowym cukrem pudrem.

Łyżką nabieram porcje wielkości orzecha włoskiego (po każdym nabraniu moczę łyżkę w pudrze) i wrzucam je od razu do miseczki z cukrem – po czym dłońmi kulam kulki – i ponownie wrzucam je do pudru.

Kulki układam na dużej blasze (zachowuję ok. 2 cm odległości, bo rosną) i palcem robię wgłębienie pośrodku, w dołek wciskam porcyjkę płatków migdałowych.

Blachę z ciasteczkami wstawiam do piekarnika i piekę 15 do 25 minut – smaczne są zarówno jasnozłote, jak i bardziej spieczone, to kwestia gustu (złote są lekko ciągnące się w środku).

Łatwiej będzie formować ciasteczka, jeśli masę schłodzi się przez pół godziny w lodówce (ja tego nie robię, bo mam już dużą wprawę)

Polecam też inne moje przepisy na bezglutenowe słodkości: ciasta i naleśniki

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry