Włoskie ciasteczka migdałowe
Niezwykle proste i szybkie ciasteczka, zachwycające smakiem, na dodatek bezglutenowe. Delikatne, lekko ciągnące się w środku. Pyszności!
Na początku wydaje się, że jest z nimi sporo zabawy, ale po pierwszym razie stwierdzisz że ich robienie to bajka – zwłaszcza że w przepisie podpowiadam kilka ułatwień 🙂
Włoskie ciasteczka migdałowe – przepis:
Składniki (na ok. 60 ciasteczek):
- 650 g. mąki migdałowej
- 5 białek
- 600 g. cukru pudru
- 2 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu
Dodatkowo:
- cukier puder
- płatki migdałowe lub całe migdały (bez skórki)
Przygotowanie:
Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu).
Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam jednolite ciasto.
Początkowo będzie wydawało się trudne do połączenia i suche, jednak szybko okaże się, że łatwo się je zagniecie.
Przygotowuję miseczkę z dodatkowym cukrem pudrem.
Najszybciej przygotowuje się te ciasteczka w ten sposób:
Ciasto dzielę na kika części i formuję wałki o średnicy ok.3 cm, potem nożem odcinam z każdego wałka porcje, również ok. 3 cm.
Z każdej porcji robię kulkę, obtaczam ją w cukrze pudrze, a potem w kulce robię dziurkę jak w kluskach śląskich 🙂
Kulki układam na dużej blasze (zachowuję ok. 2 cm odległości, bo rosną), w dołek wciskam migdał lub małą porcję płatków migdałowych.
Blachę z ciasteczkami wstawiam do piekarnika i piekę 12 do 17 minut – smaczne są zarówno jasnozłote, jak i bardziej spieczone, to kwestia gustu (złote są lekko ciągnące się w środku).
Mniej spieczone będą jednak dłużej świeże.
Tuż po wyjęciu z piekarnika będą zupełnie miękkie, ale stwardnieją po 10 minutach.
Łatwiej będzie formować ciasteczka, jeśli masę schłodzi się przez pół godziny w lodówce.
Najlepiej przechowywwać je w zamkniętej puszce.