Włoskie ciasteczka migdałowe

wloskie-ciasteczka-migdalowe
wloskie-ciasteczka-migdalowe
5
(3)

Włoskie ciasteczka migdałowe

Niezwykle proste i szybkie ciasteczka, zachwycające smakiem, na dodatek bezglutenowe. Delikatne,  lekko ciągnące się w środku. Pyszności!

Na początku wydaje się, że jest z nimi sporo zabawy, ale po pierwszym razie stwierdzisz że ich robienie to bajka – zwłaszcza że w przepisie podpowiadam kilka ułatwień 🙂

Włoskie ciasteczka migdałowe – przepis:

Składniki (na ok. 60 ciasteczek):

  • 650 g. mąki migdałowej
  • 5 białek
  • 600 g. cukru pudru
  • 2 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu

Dodatkowo:

  • cukier puder
  • płatki migdałowe lub całe migdały (bez skórki)

Przygotowanie:

Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu).

Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam jednolite ciasto.

Początkowo będzie wydawało się trudne do połączenia i suche, jednak szybko okaże się, że łatwo się je zagniecie.

Przygotowuję miseczkę z dodatkowym cukrem pudrem.

Najszybciej przygotowuje się te ciasteczka w ten sposób:

Ciasto dzielę na kika części i formuję wałki o średnicy ok.3 cm, potem nożem odcinam z każdego wałka porcje, również ok. 3 cm.

Z każdej porcji robię kulkę, obtaczam ją w cukrze pudrze, a potem w kulce robię dziurkę jak w kluskach śląskich 🙂

Kulki układam na dużej blasze (zachowuję ok. 2 cm odległości, bo rosną), w dołek wciskam migdał lub małą porcję płatków migdałowych.

Blachę z ciasteczkami wstawiam do piekarnika i piekę 12 do 17 minut – smaczne są zarówno jasnozłote, jak i bardziej spieczone, to kwestia gustu (złote są lekko ciągnące się w środku).

Mniej spieczone będą jednak dłużej świeże.

Tuż po wyjęciu z piekarnika będą zupełnie miękkie, ale stwardnieją po 10 minutach.

Łatwiej będzie formować ciasteczka, jeśli masę schłodzi się przez pół godziny w lodówce.

Najlepiej przechowywwać je w zamkniętej puszce.

 

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 3

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.