Wegańskie ciasto marchewkowe z bananami i musem jabłkowym

Wegańskie ciasto marchewkowe z bananami i musem jabłkowym
4.9
(12)

Wegańskie ciasto marchewkowe z bananami i musem jabłkowym

Polecam Ci mój przepis na rewelacyjne, pełne smaku wegańskie ciasto marchewkowe. Jest wilgotne, aromatyczne i pełne bakalii.

Składniki (blacha 20 na 30 cm):

  • 320 g marchewki startej na drobnej tarce
  • 150 g bananów startych na grubej tarce
  • 60 g soku z cytryny
  • 250 g musu jabłkowego
  • 100 g oleju rzepakowego
  • 120 g cukru trzcinowego

oraz:

  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 30 g sody oczyszczonej
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g daktyli
  • 50 g suszonych fig
  • 50 g rodzynek

Polewa:

  • 1 puszka schłodzonego mleka kokosowego – stała część
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • cukier puder do smaku

Dodatkowo:

  • olej do posmarowania formy
  • mąka do oprószenia formy

Przygotowanie:

W jednej misce łączę mokre produkty z cukrem trzcinowym: starte marchewki, banany, mus jabłkowy, olej i sok z cytryny;
w drugiej: mąkę z sodą, cynamonem i gałką muszkatołową.

Następnie mieszam zawartość obu misek, i na końcu dodaję drobno posiekane bakalie.

Masę wykładam do przygotowanej wcześniej, czyli natłuszczonej i posypanej mąką blaszki, wyrównuję powierzchnię.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 50 minut (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu)

Upieczone ciasto odstawiam do przestygnięcia.

Polewa:

Stałą część mleka kokosowego przekładam do miseczki i mieszam z cukrem do smaku, a potem dodaję rozpuszczony olej kokosowy (może być lekko ciepły).

Polewę rozprowadzam na schłodzonym cieście.

Ozdabiam bakaliami i owocami.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.9 / 5. Liczba ocen: 12

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.