Wegańskie ciasto marchewkowe z bananami i musem jabłkowym
Polecam Ci mój przepis na rewelacyjne, pełne smaku wegańskie ciasto marchewkowe. Jest wilgotne, aromatyczne i pełne bakalii.
Składniki (blacha 20 na 30 cm):
- 320 g marchewki startej na drobnej tarce
- 150 g bananów startych na grubej tarce
- 60 g soku z cytryny
- 250 g musu jabłkowego
- 100 g oleju rzepakowego
- 120 g cukru trzcinowego
oraz:
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 30 g sody oczyszczonej
- 250 g mąki pszennej
- 50 g daktyli
- 50 g suszonych fig
- 50 g rodzynek
Polewa:
- 1 puszka schłodzonego mleka kokosowego – stała część
- 2 łyżki oleju kokosowego
- cukier puder do smaku
Dodatkowo:
- olej do posmarowania formy
- mąka do oprószenia formy
Przygotowanie:
W jednej misce łączę mokre produkty z cukrem trzcinowym: starte marchewki, banany, mus jabłkowy, olej i sok z cytryny;
w drugiej: mąkę z sodą, cynamonem i gałką muszkatołową.
Następnie mieszam zawartość obu misek, i na końcu dodaję drobno posiekane bakalie.
Masę wykładam do przygotowanej wcześniej, czyli natłuszczonej i posypanej mąką blaszki, wyrównuję powierzchnię.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 50 minut (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu)
Upieczone ciasto odstawiam do przestygnięcia.
Polewa:
Stałą część mleka kokosowego przekładam do miseczki i mieszam z cukrem do smaku, a potem dodaję rozpuszczony olej kokosowy (może być lekko ciepły).
Polewę rozprowadzam na schłodzonym cieście.
Ozdabiam bakaliami i owocami.