Waniliowy ucierany keks z marcepanem
Tym razem upiekłam waniliowy ucierany keks z marcepanem (a dokładnie – małych marcepanowych kuleczek) oraz z dużą ilością orzechów, na które natkniemy się w każdym ukrojonym kawałku 🙂
Przypominam przy okazji przepis na drożdżowy Christmas Stollen
Składniki (keksówka 10 x 30 cm):
- 250 g. miękkiej margaryny
- 1,5 szklanki maki pszennej
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 5 jajek
- 200 g. masy marcepanowej
- 350-400 g. bakalii (migdały, orzechy laskowe, rodzynki, kandyzowana skórka cytrynowa)
Dodatkowo:
- alkohol do namoczenia bakalii, u mnie likier amaretto
- 3 łyżki mąki do oprószenia bakalii
- margaryna do nasmarowania formy
- mąka do oprószenia formy
- cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
Posiekane bakalie 2-3 godziny przed pieczeniem moczę w likierze.
Z masy marcepanowej formuję małe kulki (średnica 1 cm).
Margarynę miksuję z cukrem waniliowym i pudrem na puch, dodaję po jednym jajku, ucieram aż masa będzie jednolita i bardzo puszysta.
Dodaję proszek do pieczenia i stopniowo przesianą mąkę, po czym dorzucam dokładam oprószone w mące bakalie.
Mieszam całość dokładnie.
Wykładam 1/3 ciasta do solidnie natłuszczonej i posypanej mąką keksówki, układam 1/3 kulek marcepanowych, wykładam kolejną warstwę ciasta – znów kulki, ciasto i na końcu kulki (lekko wciśnięte w ciasto).
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 70-80 minut (do suchego patyczka), kontrolując by góra się nie przypalała – jeśli zbyt się przypieka, przykrywam keksówkę papierem do pieczenia.
Po całkowitym ostudzeniu ciasto posypuję cukrem pudrem.
Przepis autorski