Waniliowy ucierany keks z marcepanem

Waniliowy ucierany keks z marcepanem
0
(0)

Waniliowy ucierany keks z marcepanem

Tym razem upiekłam waniliowy ucierany keks z marcepanem (a dokładnie – małych marcepanowych kuleczek) oraz z dużą ilością orzechów, na które natkniemy się w każdym ukrojonym kawałku 🙂

Przypominam przy okazji przepis na drożdżowy Christmas Stollen

Składniki (keksówka 10 x 30 cm):

  • 250 g. miękkiej margaryny
  • 1,5 szklanki maki pszennej
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 200 g. masy marcepanowej
  • 350-400 g. bakalii (migdały, orzechy laskowe, rodzynki, kandyzowana skórka cytrynowa)

Dodatkowo:

  • alkohol do namoczenia bakalii, u mnie likier amaretto
  • 3 łyżki mąki do oprószenia bakalii
  • margaryna do nasmarowania formy
  • mąka do oprószenia formy
  • cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie:

Posiekane bakalie 2-3 godziny przed pieczeniem moczę w likierze.

Z masy marcepanowej formuję małe kulki (średnica 1 cm).

Margarynę miksuję z cukrem waniliowym i pudrem na puch, dodaję po jednym jajku, ucieram aż masa będzie jednolita i bardzo puszysta.

Dodaję proszek do pieczenia i stopniowo przesianą mąkę, po czym dorzucam dokładam oprószone w mące bakalie.

Mieszam całość dokładnie.

Wykładam 1/3 ciasta do solidnie natłuszczonej i posypanej mąką keksówki, układam 1/3 kulek marcepanowych, wykładam kolejną warstwę ciasta – znów kulki, ciasto i na końcu kulki (lekko wciśnięte w ciasto).

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 70-80 minut (do suchego patyczka), kontrolując by góra się nie przypalała – jeśli zbyt się przypieka, przykrywam keksówkę papierem do pieczenia.

Po całkowitym ostudzeniu ciasto posypuję cukrem pudrem.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.