Waniliowy sernik Chmurka

Waniliowy sernik Chmurka 1
5
(1)

Waniliowy sernik Chmurka

Poznaj mój przepis na bardzo puszysty sernik. Jest niczym chmurka. Musiałam go tak nazwać, bo jest niezwykle delikatny i mięciutki. To pyszny deser, który możesz podać z owocami.

Waniliowy sernik Chmurka – przepis:

Składniki (blacha 20 na 30 cm)

  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru 18.30 160 stopni C
  • 5 jajek, oddzielnie żółtka i białka
  • 4 serki Danio po 140 g każdy (540 g)
  • 400 g serka mascarpone
  • 80 g budyniu waniliowego z cukrem
  • herbatniki kakaowe typu petitki (u mnie 30 sztuk)

Przygotowanie:

Na dnie natłuszczonej masłem i posypanej mąką blachy układam 2 warstwy herbatników (może być jedna, mi zależało na grubszym spodzie)

Miękkie masło przekładam do misy miksera, dodaję cukier puder i ucieram na najwyższych obrotach, aż masło będzie bardzo jasne i puszyste. Następnie kolejno dodaję po żółtku, dalej miksując, a potem serem Danio, mascarpone i budyń (etapami, ciągle miksując)

Oddzielnie ubijam białka ze szczyptą soli – na sztywną pianę.

Ubitą pianę delikatnie łączę z masą serową.

Masę wykładam na herbatniki, wygładzam.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na 80 minut (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu).

Po upieczeniu sernik zostawiam w piekarniku do wystudzenia.

Kroję całkowicie zimny.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

przewiń do góry