Waniliowy sernik Chmurka
Poznaj mój przepis na bardzo puszysty sernik. Jest niczym chmurka. Musiałam go tak nazwać, bo jest niezwykle delikatny i mięciutki. To pyszny deser, który możesz podać z owocami.
Waniliowy sernik Chmurka – przepis:
Składniki (blacha 20 na 30 cm)
- 200 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 5 jajek, oddzielnie żółtka i białka
- 4 serki Danio po 140 g każdy (540 g)
- 400 g serka mascarpone
- 80 g budyniu waniliowego z cukrem
- herbatniki kakaowe typu petitki (u mnie 30 sztuk)
Przygotowanie:
Na dnie natłuszczonej masłem i posypanej mąką blachy układam 2 warstwy herbatników (może być jedna, mi zależało na grubszym spodzie)
Miękkie masło przekładam do misy miksera, dodaję cukier puder i ucieram na najwyższych obrotach, aż masło będzie bardzo jasne i puszyste. Następnie kolejno dodaję po żółtku, dalej miksując, a potem serem Danio, mascarpone i budyń (etapami, ciągle miksując)
Oddzielnie ubijam białka ze szczyptą soli – na sztywną pianę.
Ubitą pianę delikatnie łączę z masą serową.
Masę wykładam na herbatniki, wygładzam.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na 80 minut (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu).
Po upieczeniu sernik zostawiam w piekarniku do wystudzenia.
Kroję całkowicie zimny.