Waniliowe trufle
Te słodkości powstały trochę przypadkiem. Kupiłam ryż preparowany nie mając pojęcia, co z nim zrobię 🙂 Miałam za to w pamięci wszystko to, co się z ryżu robiło w dzieciństwie, czyli np. szyszki 😉 Moja dzisiejsza wersja smakołyku jest o wiele delikatniejsza, a w smaku przypomina lody waniliowe. Mówię wam, naprawdę pycha. Myślę, że taki deser zaskoczy miło każdego domownika i gościa !
P.S. Następnego dnia, czyli dzisiaj, trufelki wyjęte z lodówki smakują re-we-la-cyj-nie! Ryż w środku wcale nie jest wyczuwalny jako ryż, nawet trudno określić co to; zmiękł , ale nie do końca- co daje bardzo przyjemne wrażenie.
Składniki:
- 100 g. białej czekolady
- 150 g. serka mascarpone
- szklanka ryżu preparowanego
- 3 łyżki ryżu preparowanego do obtoczenia
- 2 łyżki kakao do obtoczenia
Przygotowanie:
1/5 tabliczki czekolady siekam na drobne kawałki, resztę rozpuszczam w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
Serek mascarpone ucieram dokładnie na jednolitą masę, dokładam ciepłą czekoladę, mieszam.
Wsypuję ryż i posiekaną czekoladę, po wymieszaniu wstawiam masę do zamrażarki na 10 minut.
Za pomocą 2 łyżeczek formuję trufelki, część z nich obtaczam w kakao, drugą w pozostałym ryżu, odkładam na talerz.
Chłodzę w lodówce przez minimum 2 godziny.
Przepis autorski