Waniliowe trufle

Waniliowe trufle
0
(0)

Waniliowe trufle

Te słodkości powstały trochę przypadkiem. Kupiłam ryż preparowany nie mając pojęcia, co z nim zrobię 🙂 Miałam za to w pamięci wszystko to, co się z ryżu robiło w dzieciństwie, czyli np. szyszki 😉 Moja dzisiejsza wersja smakołyku jest o wiele delikatniejsza, a w smaku przypomina lody waniliowe. Mówię wam, naprawdę pycha. Myślę, że taki deser zaskoczy miło każdego domownika i gościa !

P.S. Następnego dnia, czyli dzisiaj, trufelki wyjęte z lodówki smakują re-we-la-cyj-nie! Ryż w środku wcale nie jest wyczuwalny jako ryż, nawet trudno określić co to; zmiękł , ale nie do końca- co daje bardzo przyjemne wrażenie.

Składniki:

  • 100 g. białej czekolady
  • 150 g. serka mascarpone
  • szklanka ryżu preparowanego
  • 3 łyżki ryżu preparowanego do obtoczenia
  • 2 łyżki kakao do obtoczenia

Przygotowanie:

1/5 tabliczki czekolady siekam na drobne kawałki, resztę rozpuszczam w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.

Serek mascarpone ucieram dokładnie na jednolitą masę, dokładam ciepłą czekoladę, mieszam.

Wsypuję ryż i posiekaną czekoladę, po wymieszaniu wstawiam masę do zamrażarki na 10 minut.

Za pomocą 2 łyżeczek formuję trufelki, część z nich obtaczam w kakao, drugą w pozostałym ryżu, odkładam na talerz.

Chłodzę w lodówce przez minimum 2 godziny.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.