Waniliowe serniczki z truskawkami

0
(0)

Waniliowe serniczki z truskawkami

Ten bardzo prosty do przygotowania deser może naprawdę zachwycić, bo sernikowe maleństwa, podane ze świeżymi truskawkami smakują po prostu wybornie. Polecam, gdy tylko będziecie mieli wolną chwilę.
W wersji dla diabetyków warto wykorzystać herbatniki z pełnoziarnistej mąki, lub po prostu pominąć ciasteczkowy spód.

Składniki (na 15 sztuk):

  • 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego (polecam Mój Ulubiony z Wielunia, w wiaderku)
  • 3 duże jajka
  • cukier puder do smaku /w wersji dla diabetyków stewia lub ksyiltol
  • 1 pełna łyżka cukru waniliowego
  • 220 g. herbatników typu petitki (najchętniej używam Krakuski)
  • 200 g. masła, rozpuszczonego
  • świeże truskawki

Przygotowanie:

Herbatniki mielę w malakserze na piasek, mieszam dokładnie z rozpuszczonym masłem.

Na dno standardowej papierowej foremki do muffinek nakładam po łyżce herbatników z masłem, lekko ugniatam.

Przygotowuję masę serową: wszystkie składniki miksuję do połączenia – nie za długo, by nie napowietrzać masy (nie powinna zanadto wyrastać w piekarniku). Na herbatniki wykładam masę serową do poziomu foremki.

Serniczki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. na 30 minut (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu).

Po upieczeniu wyjmuję, odkładam do przestudzenia, a potem na 2,3 godziny przekładam do lodówki.

Truskawki rozgniatam widelcem i nakładam na schłodzone serniczki przed podaniem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.