Waniliowe serniczki z truskawkami
Ten bardzo prosty do przygotowania deser może naprawdę zachwycić, bo sernikowe maleństwa, podane ze świeżymi truskawkami smakują po prostu wybornie. Polecam, gdy tylko będziecie mieli wolną chwilę.
W wersji dla diabetyków warto wykorzystać herbatniki z pełnoziarnistej mąki, lub po prostu pominąć ciasteczkowy spód.
Składniki (na 15 sztuk):
- 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego (polecam Mój Ulubiony z Wielunia, w wiaderku)
- 3 duże jajka
- cukier puder do smaku /w wersji dla diabetyków stewia lub ksyiltol
- 1 pełna łyżka cukru waniliowego
- 220 g. herbatników typu petitki (najchętniej używam Krakuski)
- 200 g. masła, rozpuszczonego
- świeże truskawki
Przygotowanie:
Herbatniki mielę w malakserze na piasek, mieszam dokładnie z rozpuszczonym masłem.
Na dno standardowej papierowej foremki do muffinek nakładam po łyżce herbatników z masłem, lekko ugniatam.
Przygotowuję masę serową: wszystkie składniki miksuję do połączenia – nie za długo, by nie napowietrzać masy (nie powinna zanadto wyrastać w piekarniku). Na herbatniki wykładam masę serową do poziomu foremki.
Serniczki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. na 30 minut (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu).
Po upieczeniu wyjmuję, odkładam do przestudzenia, a potem na 2,3 godziny przekładam do lodówki.
Truskawki rozgniatam widelcem i nakładam na schłodzone serniczki przed podaniem.