Waniliowe serniczki w morelowym cieście

Waniliowe serniczki w morelowym cieście
0
(0)

Waniliowe serniczki w morelowym cieście

Bardzo lubię ciasto serowe, więc dziś by podkreślić smak tradycyjnego waniliowego sernika postanowiłam przygotować sernikowe babeczki dodatkowo z listkowym ciastem z dodatkiem moreli.

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka maki pszennej
  • 150 g. zimnego masła
  • 250 g. białego, gładkiego serka
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej

Masa sernikowa:

  • 250 g. gładkiego twarogu
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub olejek waniliowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Masło siekam dokładnie z mąką, dodaję puder i pastę waniliową, zagniatam ciasto.

Morele siekam na bardzo cieniutkie plasterki i dodaję je do ciasta, zagniatam jeszcze raz, schładzam ok. pół godziny.

Wałkuję ciasto na cienki placek ok. 4 mm. grubości, wykrawam z niego okręgi większe iż foremki.

Wklejam dokładnie ciasto do foremki i piekę ok. 5 minut w temperaturze 180 stopni C.

W tym czasie ucieram ser z żółtkiem, cukrem, mąką i pastą waniliową, dodaję ubite na sztywną pianę białko, mieszam delikatnie.

Po 5 minutach pieczenia (ciasto powinno lekko urosnąć i się zarumienić) przekładam do każdej foremki masę serową.

Piekę jeszcze ok. 20 minut.

Podaję z cukrem pudrem.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.