Waniliowe serniczki w morelowym cieście
Bardzo lubię ciasto serowe, więc dziś by podkreślić smak tradycyjnego waniliowego sernika postanowiłam przygotować sernikowe babeczki dodatkowo z listkowym ciastem z dodatkiem moreli.
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka maki pszennej
- 150 g. zimnego masła
- 250 g. białego, gładkiego serka
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
Masa sernikowa:
- 250 g. gładkiego twarogu
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub olejek waniliowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Masło siekam dokładnie z mąką, dodaję puder i pastę waniliową, zagniatam ciasto.
Morele siekam na bardzo cieniutkie plasterki i dodaję je do ciasta, zagniatam jeszcze raz, schładzam ok. pół godziny.
Wałkuję ciasto na cienki placek ok. 4 mm. grubości, wykrawam z niego okręgi większe iż foremki.
Wklejam dokładnie ciasto do foremki i piekę ok. 5 minut w temperaturze 180 stopni C.
W tym czasie ucieram ser z żółtkiem, cukrem, mąką i pastą waniliową, dodaję ubite na sztywną pianę białko, mieszam delikatnie.
Po 5 minutach pieczenia (ciasto powinno lekko urosnąć i się zarumienić) przekładam do każdej foremki masę serową.
Piekę jeszcze ok. 20 minut.
Podaję z cukrem pudrem.
Przepis autorski