Ciastka – waniliowe kruche koperty
Moja propozycja na dzisiejsze popołudnie to bardzo kruche ciastka z pysznym, kremowym, waniliowym nadzieniem. Wykorzystałam przepis na ciasto z wczorajszych Hamantaszy, do środka dodałam mój ulubiony, uniwersalny serek mascarpone.
Teraz idę zrobić sobie kawę 🙂 Ktoś ma ochotę na taki duet? Zapraszam serdecznie ! 🙂
Składniki:
Ciasto:
- 125 g. masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 żółtka
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej ( lub kilka kropli olejku)
- szczypta soli
- 1 rozmącone jajko do smarowania
Krem waniliowy:
- 300 g. serka mascarpone
- 2 pełne łyżki budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki kremu mieszam dokładnie na jednolitą masę.
Miękkie masło utarłam z cukrem na puszystą masę, ucierając dodałam żółtka i pastę waniliową.
Dosypałam przesianą mąkę z solą i wymieszałam łyżką.
Przełożyłam na stolnicę i delikatnie palcami zagniotłam ciasto w całość.
Schłodziłam ok. pół godziny.
Rozwałkowałam ciasto na grubość 3 mm, podzieliłam na kwadraty. Co drugi nacięłam pośrodku, jak na zdjęciu.
Na pełne kwadraty nałożyłam po łyżeczce kremu waniliowego i przykryłam je naciętymi, sklejając brzegi.
Każde ciastko posmarowałam rozmąconym jajkiem.
Piekłam przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przepis autorski