Ciastka – waniliowe kruche koperty

Waniliowe kruche koperty
0
(0)

Ciastka – waniliowe kruche koperty

Moja propozycja na dzisiejsze popołudnie to bardzo kruche ciastka z pysznym, kremowym, waniliowym nadzieniem. Wykorzystałam przepis na ciasto z wczorajszych Hamantaszy, do środka dodałam mój ulubiony, uniwersalny serek mascarpone.
Teraz idę zrobić sobie kawę 🙂 Ktoś ma ochotę na taki duet? Zapraszam serdecznie ! 🙂

Składniki:

Ciasto:

  • 125 g. masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej ( lub kilka kropli olejku)
  • szczypta soli
  • 1 rozmącone jajko do smarowania

Krem waniliowy:

  • 300 g. serka mascarpone
  • 2 pełne łyżki budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Wszystkie składniki kremu mieszam dokładnie na jednolitą masę.

Miękkie masło utarłam z cukrem na puszystą masę, ucierając dodałam żółtka i pastę waniliową.

Dosypałam przesianą mąkę z solą i wymieszałam łyżką.

Przełożyłam na stolnicę i delikatnie palcami zagniotłam ciasto w całość.

Schłodziłam ok. pół godziny.

Rozwałkowałam ciasto na grubość 3 mm, podzieliłam na kwadraty. Co drugi nacięłam pośrodku, jak na zdjęciu.

Na pełne kwadraty nałożyłam po łyżeczce kremu waniliowego i przykryłam je naciętymi, sklejając brzegi.

Każde ciastko posmarowałam rozmąconym jajkiem.

Piekłam przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.