Waniliowe jajka z niespodzianką

Waniliowe jajka z niespodzianką
0
(0)

Waniliowe jajka z niespodzianką

Jeśli tak jak ja lubicie kremowe, aksamitne desery, ten z pewnością przypadnie Wam do gustu. Można go pokochać za lekkość, za delikatność- bo jest niczym muśnięcie motyla, i co nie pozostaje bez znaczenia – za czas, w jakim się go przygotowuje. Pozostawcie go na noc w lodówce, a następnego dnia będzie po prostu cudowny…

Wykorzystałam już kiedyś ten pomysł w waniliowych truflach :tutaj

Składniki (na 7-8 sztuk):

  • 250 g. serka mascarpone
  • 1 łyżeczka syropu waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1,5 szklanki ryżu preparowanego
  • 30-35 świeżych borówek
  • kawałek naturalnego wafla- do obtoczenia

Przygotowanie:

Serek mieszam dokładnie z cukrem pudrem i syropem waniliowym, po czym wsypuję do niego ryż.

Mieszam i odstawiam do lodówki na pół godziny.

Wafle kruszę do miseczki na drobne kawałki.

Schłodzoną masę nabieram dużą łyżką, układam na środku kilka borówek, jak na zdjęciu, przykrywam porcją masy i za pomocą dwóch łyżek formuję owalny kształt.

Gotowe jajko obtaczam w waflowej panierce i odkładam. Tak przygotowuję wszystkie.

Najlepsze są następnego dnia, po nocy spędzonej w lodówce. Można je podać z sosem z poduszonych widelcem borówek lub jagód.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.