Waniliowe jajka z niespodzianką
Jeśli tak jak ja lubicie kremowe, aksamitne desery, ten z pewnością przypadnie Wam do gustu. Można go pokochać za lekkość, za delikatność- bo jest niczym muśnięcie motyla, i co nie pozostaje bez znaczenia – za czas, w jakim się go przygotowuje. Pozostawcie go na noc w lodówce, a następnego dnia będzie po prostu cudowny…
Wykorzystałam już kiedyś ten pomysł w waniliowych truflach :tutaj
Składniki (na 7-8 sztuk):
- 250 g. serka mascarpone
- 1 łyżeczka syropu waniliowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1,5 szklanki ryżu preparowanego
- 30-35 świeżych borówek
- kawałek naturalnego wafla- do obtoczenia
Przygotowanie:
Serek mieszam dokładnie z cukrem pudrem i syropem waniliowym, po czym wsypuję do niego ryż.
Mieszam i odstawiam do lodówki na pół godziny.
Wafle kruszę do miseczki na drobne kawałki.
Schłodzoną masę nabieram dużą łyżką, układam na środku kilka borówek, jak na zdjęciu, przykrywam porcją masy i za pomocą dwóch łyżek formuję owalny kształt.
Gotowe jajko obtaczam w waflowej panierce i odkładam. Tak przygotowuję wszystkie.
Najlepsze są następnego dnia, po nocy spędzonej w lodówce. Można je podać z sosem z poduszonych widelcem borówek lub jagód.
Przepis autorski