Waniliowe ciasto na biszkoptach

Waniliowe ciasto na biszkoptach
4.8
(13)

Waniliowe ciasto na biszkoptach

Waniliowe ciasto na biszkoptach jest niezwykle proste i przygotujesz je w niecałe pół godziny. Wynagrodzi Cię pysznym, delikatnym smakiem 🙂

Składniki (blacha 20 na 30 cm):

  • 500 g śmietanki 36%, mocno schłodzonej
  • 50 g cukru waniliowego
  • 300 g twarogu z wiaderka
  • 1 śmietanfix (9-10 g)
  • 160 g kajmaku z puszki
  • podłużne biszkopty
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Dno blachy ściśle wykładam biszkoptami, przycinając je w razie potrzeby.

W misie miksera umieszczam schłodzoną śmietankę i cukier waniliowy.

Zaczynam miksować – najpierw na niskich obrotach, stopniowo je zwiększając, do maksymalnych.

Gdy śmietanka zgęstnieje, zmniejszam znowu obroty, i dodaję po łyżce twaróg, a potem śmietanfix.

Miksuję przez minutę – dwie.

2/3 kremu wykładam na rozłożone na blaszce biszkopty, dokładnie wyrównuję.

Układam kolejną warstwę biszkoptów.

Do pozostałego kremu dodaję kajmak, i miksuję do uzyskania jednolitego kremu.

Krem z kajmakiem wykładam na drugą warstwę ciastek, wyrównuję.

Czekoladę ścieram na drobnej tarce, i posypuję nią całą powierzchnię ciasta.

Blachę z ciastem odstawiam najlepiej na całą noc do lodówki.

Polecam też inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia np. Kreolkę🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.8 / 5. Liczba ocen: 13

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.