Waniliowe babeczki z kremem kawowym
Przepyszne, słodkie, w kruchym cieście, z gęstym kawowym kremem.
Składniki (na 10 babeczek):
Ciasto:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 żółtko
- 50 g. zimnego masła
Krem:
- 100 g. masła
- 1 płaska łyżka kakao
- 1 płaska łyżka drobnej kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki wody
- 3 łyżki cukru pudru
- ok. 1 szklanka mleka w proszku
- 7-8 cukierków Michałki
Przygotowanie:
Ciasto:
Siekam masło z mąką, dodaję pozostałe składniki i szybko zagniatam ciasto.
Schładzam je lodówce przez pół godziny. W tym czasie smaruję lekko olejem foremki.
Schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 3-4 mm i okrągłą szklanką większą od foremki wycinam kółka, które delikatnie wklejam w foremki. Nadmiar ciasta odcinam.
Wyklejone dno w każdej foremce nakłuwam widelcem, by ciasto nie urosło w czasie pieczenia.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i piekę ok. 20 minut, aż babeczki będą delikatnie rumiane.
Krem:
W rondelku rozpuszczam masło z wodą, dodaję cukier, kakao i kawę.
Lekko studzę powstałą masę i do jeszcze ciepłej stopniowo wsypuję mleko, aż powstanie dość gęsta masa.
Wkruszam cukierki, mieszam, nakładam do babeczek z ciasta.
Przepis autorski