Waniliowe babeczki z kremem kawowym

Waniliowe babeczki z kremem kawowym
0
(0)

Waniliowe babeczki z kremem kawowym

Przepyszne, słodkie, w kruchym cieście, z gęstym kawowym kremem.

Składniki (na 10 babeczek):

Ciasto:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 50 g. zimnego masła

Krem:

  • 100 g. masła
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 1 płaska łyżka drobnej kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • ok. 1 szklanka mleka w proszku
  • 7-8 cukierków Michałki

Przygotowanie:

Ciasto:

Siekam masło z mąką, dodaję pozostałe składniki i szybko zagniatam ciasto.

Schładzam je lodówce przez pół godziny. W tym czasie smaruję lekko olejem foremki.

Schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 3-4 mm i okrągłą szklanką większą od foremki wycinam kółka, które delikatnie wklejam w foremki. Nadmiar ciasta odcinam.

Wyklejone dno w każdej foremce nakłuwam widelcem, by ciasto nie urosło w czasie pieczenia.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i piekę ok. 20 minut, aż babeczki będą delikatnie rumiane.

Krem:

W rondelku rozpuszczam masło z wodą, dodaję cukier, kakao i kawę.

Lekko studzę powstałą masę i do jeszcze ciepłej stopniowo wsypuję mleko, aż powstanie dość gęsta masa.

Wkruszam cukierki, mieszam, nakładam do babeczek z ciasta.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry