Waniliowa szarlotka z polewą śmietanową

Waniliowa szarlotka z polewą śmietanową
0
(0)

Waniliowa szarlotka z polewą śmietanową

Bardzo, bardzo mocno polecam tę szarlotkę 🙂 Miałam dziś ochotę na szybkie, proste ciasto i udało się naprawdę wyśmienite. Samo ciasto jest delikatne, lekko kruche; soczysta warstwa jabłek z nutką cynamonu, no i ta słodka, pachnąca wanilią śmietanowa polewa… Połowy blaszki już nie ma, a miało powędrować na poczęstunek…Muszę schować resztę 😉

Składniki (na blachę 23 x 33 cm):

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej T-450
  • 175 g. zimnego masła
  • 75 g. gładkiego twarogu (może być z wiaderka)
  • 3 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1,5 łyżki cukru waniliowego
  • 3 szklanki prażonych jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu

Polewa:

  • 3/4 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2-3 krople olejku waniliowego

Przygotowanie:

Siekam masło z mąką i cukrem, dodaję pozostałe składniki, zagniatam szybko ciasto.

Schładzam je w lodówce przez pół godziny.

Odkładam 1/3 część ciasta, a pozostałą wykładam dno blachy.

Nakłuwam ciasto widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 30 minut.

Wykładam na podpieczone ciasto prażone jabłka, posypuję je cynamonem i przykrywam całość pozostałą, rozwałkowaną na kształt blachy częścią.

Wstawiam do piekarnika jeszcze na 30 minut. W tym czasie mieszam śmietanę z cukrem i olejkiem, smaruję powierzchnię ciasta i piekę jeszcze 10 minut.

Pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry