Waniliowa chałka smażona na mleku

Waniliowa chałka smażona na mleku
5
(1)

Waniliowa chałka smażona na mleku

Trochę wysuszona chałka, czyli taka na którą być może nikt już nie ma ochoty, może być wspaniałym deserem. Namoczona w masie z mleka i jajka, u mnie dodatkowo budyniem waniliowym, który dodaje cudownego smaku i powoduje, że wnętrze bułki robi się kremowe i jeszcze pyszniejsze.

Przy okazji przypominam również przepis na rewelacyjne portugalskie rabanadas.

Składniki:

  • chałka, najlepiej lekko podsuszona
  • 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku (może być zarówno z cukrem, jak i bez)
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka ciemnego cukru
  • ewentualnie pół łyżeczki cynamonu
  • cukier puder do posypania

Do smażenia:

  • olej, masło

Przygotowanie:

Chałkę kroję w grube plastry – 2 do 3 cm. grubości.

W szerokiej misce trzepaczką ubijam mleko, budyń, jajka i oba cukry (ewentualnie z cynamonem), aż się połączą i mocno spienią.

W tej mleczno-jajecznej masie układam po kolei plastry bułki, pozwalając im mocno namoknąć.

Namoczone plastry chałki smażę na średnio rozgrzanym ogniu (na mieszaninie masła i oleju), na rumiano z obu stron – powinny się smażyć na tyle długo, by masa w środku się lekko ścięła.

Po usmażeniu przekładam na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Podaję na ciepło, oprószone pudrem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.