Waniliowa babka z wiśniami
To bardzo puszysta i mięciutka babka o waniliowym smaku, z dodatkiem wiśni. Jest niedroga i łatwa do przygotowania.
Składniki (2 formy “cwibakówki” o wymiarach 8 na 20 cm):
- 200 g miękkiego masła (temperatura pokojowa)
- 220 g cukru pudru
- 60 g cukru waniliowego
- 4 jajka
- 180 g jogurtu naturalnego (temperatura pokojowa)
- 120 g budyniu waniliowego w proszku (z cukrem)
- 16 g proszku do pieczenia
- 300 g mąki pszennej
Dodatkowo:
- garść wiśni z kompotu, lub świeżych albo mrożonych (bez pestek)
- masło do posmarowania formy
- mąka do posypania formy
- cukier puder do posypania babki po upieczeniu
Przygotowanie:
Miękkie masło przekładam razem z cukrami do misy miksera.
Miksuję na najwyższych obrotach 6-8 minut, aż stanie się białe i puszyste.
Nie przerywając miksowania dodaję jajka, a potem jogurt.
Masa będzie wyglądała w tym momencie na zwarzoną, ale to naturalne. Zrobi się ponownie gładka, gdy dodamy mąkę.
Tak więc zmniejszam obroty miksera, dodaję mąkę, budyń w proszku i proszek do pieczenia.
Miksuję przez chwilę do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
Na spód natłuszczonych i posypanych mąką foremek wykładam po porcji ciasta (jak na zdjęciu), układam wiśnie (nie za dużo), i przykrywam ciastem, wygładzam.
Foremki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom) na 50-55 minut, do suchego patyczka.
Po przestudzeniu wyjmuję babki z foremek, i oprószam cukrem pudrem.