Waniliowa babka z wiśniami

Waniliowa babka z wiśniami
5
(1)

Waniliowa babka z wiśniami

To bardzo puszysta i mięciutka babka o waniliowym smaku, z dodatkiem wiśni. Jest niedroga i łatwa do przygotowania.

Składniki (2 formy “cwibakówki” o wymiarach 8 na 20 cm):

  • 200 g miękkiego masła (temperatura pokojowa)
  • 220 g cukru pudru
  • 60 g cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 180 g jogurtu naturalnego (temperatura pokojowa)
  • 120 g budyniu waniliowego w proszku (z cukrem)
  • 16 g proszku do pieczenia
  • 300 g mąki pszennej

Dodatkowo:

  • garść wiśni z kompotu, lub świeżych albo mrożonych (bez pestek)
  • masło do posmarowania formy
  • mąka do posypania formy
  • cukier puder do posypania babki po upieczeniu

Przygotowanie:

Miękkie masło przekładam razem z cukrami do misy miksera.

Miksuję na najwyższych obrotach 6-8 minut, aż stanie się białe i puszyste.

Nie przerywając miksowania dodaję jajka, a potem jogurt.

Masa będzie wyglądała w tym momencie na zwarzoną, ale to naturalne. Zrobi się ponownie gładka, gdy dodamy mąkę.

Tak więc zmniejszam obroty miksera, dodaję mąkę, budyń w proszku i proszek do pieczenia.

Miksuję przez chwilę do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

Na spód natłuszczonych i posypanych mąką foremek wykładam po porcji ciasta (jak na zdjęciu), układam wiśnie (nie za dużo), i przykrywam ciastem, wygładzam.

Foremki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom) na 50-55 minut, do suchego patyczka.

Po przestudzeniu wyjmuję babki z foremek, i oprószam cukrem pudrem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.