Wafle z masą marcepanowo-kakaową
Dzisiejsze wafle z masą marcepanowo-kakaową są na taką zachciewajkę: mamo, a jest coś słodkiego?
Dobrze znaną masę odmieniłam trochę, dodając do niej masę marcepanową, która też stanowi piękne zwieńczenie mojego waflowego torcika 🙂
Składniki:
- 3 lub 6 dużych wafli (przy 6 trzeba podwoić resztę pozostałych składników)
- 250 g. margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 pełne łyżki ciemnego kakao
- 1 szklanka gładkiego mleka w proszku
- 200 g. masy marcepanowej
- odrobina wody
Przygotowanie:
Do rondelka z grubym dnem wlewam odrobinę wody, dodaję margarynę, lekko ją rozpuszczam.
Dodaję cukier puder i kakao, chwilę gotuję razem na małym ogniu, by powstała jednolita, gładka masa.
Dodaję połowę masy marcepanowej w kawałkach, mieszam do jej rozpuszczenia.
Zestawiam z ognia, lekko studzę i do jeszcze ciepłej masy, energicznie ucierając, dodaję mleko w proszku.
Powstałym kremem smaruję po kolei wafle (smaruję trzy, po czym kroję je na pół i składam w jeden torcik, przy 6 nie trzeba składać).
Pozostałą część masy marcepanowej delikatnie rozwałkowuję podsypując cukrem pudrem i rozkładam na górze.
Przepis autorski
Sprawdź też moje przepisy na wafle przekładane o bardziej tradycyjnych smakach