Wafle z masą marcepanowo-kakaową

Wafle z masą marcepanowo-kakaową
0
(0)

Wafle z masą marcepanowo-kakaową

Dzisiejsze wafle z masą marcepanowo-kakaową są na taką zachciewajkę: mamo, a jest coś słodkiego?
Dobrze znaną masę odmieniłam trochę, dodając do niej masę marcepanową, która też stanowi piękne zwieńczenie mojego waflowego torcika 🙂

Składniki:

  • 3 lub 6 dużych wafli (przy 6 trzeba podwoić resztę pozostałych składników)
  • 250 g. margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 pełne łyżki ciemnego kakao
  • 1 szklanka gładkiego mleka w proszku
  • 200 g. masy marcepanowej
  • odrobina wody

Przygotowanie:

Do rondelka z grubym dnem wlewam odrobinę wody, dodaję margarynę, lekko ją rozpuszczam.

Dodaję cukier puder i kakao, chwilę gotuję razem na małym ogniu, by powstała jednolita, gładka masa.

Dodaję połowę masy marcepanowej w kawałkach, mieszam do jej rozpuszczenia.

Zestawiam z ognia, lekko studzę i do jeszcze ciepłej masy, energicznie ucierając, dodaję mleko w proszku.

Powstałym kremem smaruję po kolei wafle (smaruję trzy, po czym kroję je na pół i składam w jeden torcik, przy 6 nie trzeba składać).

Pozostałą część masy marcepanowej delikatnie rozwałkowuję podsypując cukrem pudrem i rozkładam na górze.

Przepis autorski

Sprawdź też moje przepisy na wafle przekładane o bardziej tradycyjnych smakach

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.