5
(5)
Wafle z kremem z mleka skondensowanego
Przekładane, pyszne wafle to smakołyk łatwy do przygotowania w domu.
W tym przepisie pokażę Ci, jak przygotować bardzo smaczny i szybki krem ze słodzonym, skondensowanym mlekiem.
Polecam także wersję wafli z kremem cytrynowym 🙂
Składniki:
- 1 paczka kwadratowych wafli (150 g)
- 150 g masła
- 20 g cukru waniliowego
- 300 g słodzonego, skondensowanego mleka
- 200 g pełnotłustego mleka w proszku
Przygotowanie:
Masło, mleko skondensowane i cukier waniliowy umieszczam w rondlu i mieszając podgrzewam na średnim ogniu, aż cukier się całkowicie rozpuści.
Zdejmuję rondel z ognia i wsypuję połowę mleka w proszku.
Intensywnie mieszam, do uzyskania gładkiej masy, dodaję pozostałe mleko i znowu mieszam.
Tak przygotowanym kremem od razu przekładam wafle, przyciskając mocno każdą warstwę..
Po złożeniu wafle zawijam w folię i zostawiam w chłodnym miejscu na kilka godzin.
Dopiero po kilku godzinach kroję na kawałki.