Wafle z kremem truflowym orzechami i białą morwą

Wafle z kremem truflowym orzechami i białą morwą
0
(0)

Wafle z kremem truflowym orzechami i białą morwą

Mam dziś wspaniały deser dla wielbicieli domowych słodkości: wafle z kremem truflowym orzechami i białą morwą.

Zapewniam, że z kawą smakują wprost niewypowiedzianie smacznie 😉

Zawierają smakowite i ekologiczne dodatki, czyli suszoną na słońcu morwę, orzechy laskowe.

Składniki:

  • wafle

Krem:

  • 250 g. serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 g. czekolady mlecznej
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • orzechy laskowe
  • suszona morwa biała

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej (miska umieszczona na garnku z gotującą się wodą, jej dno nie może dotykać powierzchni wrzątku).

Serek mieszam z cukrem pudrem, przekładam rozpuszczoną czekoladę, dokładnie mieszam do połączenia się składników.

Dodaję mleko i dokładnie mieszam, następnie dodaję orzechy i morwę.

Masę wykładam na wafel, powinna stanowić warstwę ok. 1 cm.

Wygładzam powierzchnię, przyciskam drugim waflem.

Przed pokrojeniem warto obciążone np. deską do krojenia wafle wstawić na godzinę-dwie do lodówki.

Można je przechowywać do 2 dni w zimnym miejscu.

Przepis autorski.

Aha! Zapraszam oczywiście też na bardziej tradycyjne wafle przekładane

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.