Wafle z kremem truflowym orzechami i białą morwą
Mam dziś wspaniały deser dla wielbicieli domowych słodkości: wafle z kremem truflowym orzechami i białą morwą.
Zapewniam, że z kawą smakują wprost niewypowiedzianie smacznie 😉
Zawierają smakowite i ekologiczne dodatki, czyli suszoną na słońcu morwę, orzechy laskowe.
Składniki:
- wafle
Krem:
- 250 g. serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 150 g. czekolady mlecznej
- 1 szklanka mleka w proszku
- orzechy laskowe
- suszona morwa biała
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej (miska umieszczona na garnku z gotującą się wodą, jej dno nie może dotykać powierzchni wrzątku).
Serek mieszam z cukrem pudrem, przekładam rozpuszczoną czekoladę, dokładnie mieszam do połączenia się składników.
Dodaję mleko i dokładnie mieszam, następnie dodaję orzechy i morwę.
Masę wykładam na wafel, powinna stanowić warstwę ok. 1 cm.
Wygładzam powierzchnię, przyciskam drugim waflem.
Przed pokrojeniem warto obciążone np. deską do krojenia wafle wstawić na godzinę-dwie do lodówki.
Można je przechowywać do 2 dni w zimnym miejscu.
Przepis autorski.
![]() |
![]() |
Aha! Zapraszam oczywiście też na bardziej tradycyjne wafle przekładane