Wafle z kremem cytrynowym
Poznaj mój przepis na wspaniałe wafle z kremem cytrynowym. Są bardzo łatwe do przygotowania. Krem nie jest zbyt słodki, ma wyraźny mleczno-cytrynowy smak.
– łatwe do zrobienia
– pyszny cytrynowy krem na bazie masła, mleka i cytryny
Wafle z kremem cytrynowym – przepis:
Składniki:
- 130 g. cukru pudru
- 25 g. soku z cytryny
- skórka starta z 1 cytryny
- 100 g. mleka
- 300 g. pełnotłustego, gładkiego mleka w proszku
- 200 g. masła
- 7 wafli, u mnie wielkości 15 x 30 cm
Przygotowanie:
Masło, cukier, startą skórkę z cytryny, sok z cytryny i mleko umieszczam w garnku, i podgrzewam mieszając, aż cukier się rozpuści.
Zestawiam garnek z ognia, dodaję połowę mleka w proszku i energicznie mieszam, by masa była gładka (najbardziej lubię takie masy mieszać łopatką silikonową, by jednocześnie wszystko rozcierać; możesz też użyć rózgi kuchennej).
Dodaję pozostałe mleko i ponownie mieszam.
Jeszcze ciepłą masą smaruję wafle, każdorazowo mocno dociskając.
Posmarowane wafle zawijam szczelnie np. w folię aluminiową i odkładam na minimum godzinę do lodówki.
Następnie kroję na dowolne kawałki.
No i jeśli lubisz słodkości jak te wafle z kremem cytrynowym – zajrzyj koniecznie na inne wersje (smakowe ale nie tylko) moich wafli przekładanych 🙂