Wafle z kremem cytrynowym

Wafle z kremem cytrynowym
4.8
(6)

Wafle z kremem cytrynowym

Poznaj mój przepis na wspaniałe wafle z kremem cytrynowym. Są bardzo łatwe do przygotowania. Krem nie jest zbyt słodki, ma wyraźny mleczno-cytrynowy smak.

– łatwe do zrobienia
– pyszny cytrynowy krem na bazie masła, mleka i cytryny

Wafle z kremem cytrynowym – przepis:

Składniki:

  • 130 g. cukru pudru
  • 25 g. soku z cytryny
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 100 g. mleka
  • 300 g. pełnotłustego, gładkiego mleka w proszku
  • 200 g. masła
  • 7 wafli, u mnie wielkości 15 x 30 cm

Przygotowanie:

Masło, cukier, startą skórkę z cytryny, sok z cytryny i mleko umieszczam w garnku, i podgrzewam mieszając, aż cukier się rozpuści.

Zestawiam garnek z ognia, dodaję połowę mleka w proszku i energicznie mieszam, by masa była gładka (najbardziej lubię takie masy mieszać łopatką silikonową, by jednocześnie wszystko rozcierać; możesz też użyć rózgi kuchennej).

Dodaję pozostałe mleko i ponownie mieszam.

Jeszcze ciepłą masą smaruję wafle, każdorazowo mocno dociskając.

Posmarowane wafle zawijam szczelnie np. w folię aluminiową i odkładam na minimum godzinę do lodówki.

Następnie kroję na dowolne kawałki.

No i jeśli lubisz słodkości jak te wafle z kremem cytrynowym – zajrzyj koniecznie na inne wersje (smakowe ale nie tylko) moich wafli przekładanych 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.8 / 5. Liczba ocen: 6

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry