Wafle przekładane czekoladą i pomarańczami

Wafle przekładane czekoladą i pomarańczami
5
(1)

Wafle przekładane czekoladą i pomarańczami

Wafle przekładane czekoladą i pomarańczami to smak dzieciństwa, wspomnienie przyjemności jaką zawsze sprawiały 🙂

Pamiętam radość przy ich krojeniu, dzieleniu na kawałki i rozkoszowanie się słodyczą 😉

Składniki:

  • 1 duże opakowanie wafli
  • słoik dobrej jakości konfitury z pomarańczy
  • 1 margaryna
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 2 duże łyżki kakao
  • 100 g. gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

W rondlu rozpuszczam margarynę z cukrem i pastą waniliową, dodaję śmietankę, kakao i mleko w proszku.

Dokładnie mieszam (ewentualnie blenderem), by nie było grudek.

Podgrzewam na bardzo małym ogniu i stopniowo dodaję czekoladę.

Gdy się rozpuści zestawiam garnek z ognia i studzę masę do temperatury pokojowej.
Przekładam kolejno wafle, dociskając z góry, masą czekoladową.

Środkowy wafel smaruję konfiturą pomarańczową, po czym kolejne znów kremem z czekoladą.

Ostatni wafel dokładnie dociskam i pokrywam masą czekoladową.

Pozostawiam na noc.

Kroję w kwadraty lub romby.

Przepis autorski

Jeśli lubisz słodkości jak te, to sprawdź inne moje przepisy na wafle przekładane

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.