Wafle przekładane czekoladą i pomarańczami
Wafle przekładane czekoladą i pomarańczami to smak dzieciństwa, wspomnienie przyjemności jaką zawsze sprawiały 🙂
Pamiętam radość przy ich krojeniu, dzieleniu na kawałki i rozkoszowanie się słodyczą 😉
Składniki:
- 1 duże opakowanie wafli
- słoik dobrej jakości konfitury z pomarańczy
- 1 margaryna
- 2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki mleka w proszku
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30%
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 2 duże łyżki kakao
- 100 g. gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
W rondlu rozpuszczam margarynę z cukrem i pastą waniliową, dodaję śmietankę, kakao i mleko w proszku.
Dokładnie mieszam (ewentualnie blenderem), by nie było grudek.
Podgrzewam na bardzo małym ogniu i stopniowo dodaję czekoladę.
Gdy się rozpuści zestawiam garnek z ognia i studzę masę do temperatury pokojowej.
Przekładam kolejno wafle, dociskając z góry, masą czekoladową.
Środkowy wafel smaruję konfiturą pomarańczową, po czym kolejne znów kremem z czekoladą.
Ostatni wafel dokładnie dociskam i pokrywam masą czekoladową.
Pozostawiam na noc.
Kroję w kwadraty lub romby.
Przepis autorski
Jeśli lubisz słodkości jak te, to sprawdź inne moje przepisy na wafle przekładane