Wafelkowiec z kremem grysikowym
To mocno waniliowe ciasto, które jest dość łatwe do przygotowania i nie wymaga pieczenia, nazwałam wafelkowiec z kremem grysikowym 🙂
Składa się z kilku warstw: lekko słonych krakersów, waniliowych wafelków, i kremu na bazie kaszy manny. Jest pyszne – zwłaszcza jeśli dasz mu dzień, dwa w lodówce 🙂
Składniki (blacha 20 na 30 cm):
Krem grysikowy:
- 580 g mleka
- 70 g cukru waniliowego
- 160 g kaszy manny
- 200 g miękkiego masła
- 200 g słodzonego mleka skondensowanego
- 100 g mleka w proszku
Dodatkowo:
- podłużne wafelki waniliowe (u mnie ok. 30 sztuk o rozmiarze 2 na 12,5 cm; jeśli nie uda Ci się takich kupić, możesz użyć wafelków w innym rozmiarze)
- krakersy
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 50 g mleka
Przygotowanie:
Podgrzewam mleko z cukrem waniliowym, a gdy cukier się rozpuści i mleko jest gorące, powoli wsypuję kaszę, ciągle mieszając.
Podgrzewam, nie przerywając mieszania, aż kasza stanie się zupełnie gęsta – potrwa to ok. 5 minut. Uwaga, żeby kaszy nie przypalić!
Gorącą, ugotowaną kaszę przykrywam folią spożywczą tak, by ta szczelnie dotykała powierzchni kaszy.
Odstawiam na pół godziny, by przestygła (powinna pozostać lekko ciepła).
Ciepłą kaszę rozdrabniam i przekładam do misy miksera, zaczynam miksować.
Stopniowo dodaję masło, miksuję do połączenia.
Dodaję mleko skondensowane, miksuję ponownie.
Jako ostatnie dodaję mleko w proszku i jeszcze raz dokładnie miksuję.
Polewa czekoladowa: rozpuszczam na małym ogniu czekoladę z masłem i mlekiem.
Złożenie ciasta:
Dno blachy wykładam krakersami.
Na krakersy wykładam 1.3 kremu, równo go rozsmarowuję na całej powierzchni.
Na kremie układam warstwę wafelków.
Następna warstwa to ponownie krem (1/3), a na nim znowu układam krakersy.
Wykładam ostatnią warstwę kremu, wyrównuję.
Wykładam ostatnią warstwę – z wafelków.
Na ciasto wylewam polewę.
Ciasto odstawiam do lodówki na kilka godzin.
Aha! Jeśli lubisz takie ciasta jak ten wafelkowiec z kremem grysikowym – zajrzyj koniecznie tutaj na inny mój przepis z wykorzystaniem wafli 🙂