Wafelkowiec z kremem grysikowym

0
(0)

Wafelkowiec z kremem grysikowym

To mocno waniliowe ciasto, które jest dość łatwe do przygotowania i nie wymaga pieczenia, nazwałam wafelkowiec z kremem grysikowym 🙂

Składa się z kilku warstw: lekko słonych krakersów, waniliowych wafelków, i kremu na bazie kaszy manny.  Jest pyszne – zwłaszcza jeśli dasz mu dzień, dwa w lodówce 🙂

 

Składniki (blacha 20 na 30 cm):

Krem grysikowy:

  • 580 g mleka
  • 70 g cukru waniliowego
  • 160 g kaszy manny
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 100 g mleka w proszku

Dodatkowo:

  • podłużne wafelki waniliowe (u mnie ok. 30 sztuk o rozmiarze 2 na 12,5 cm; jeśli nie uda Ci się takich kupić, możesz użyć wafelków w innym rozmiarze)
  • krakersy

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 50 g mleka

Przygotowanie:

Podgrzewam mleko z cukrem waniliowym, a gdy cukier się rozpuści i mleko jest gorące, powoli wsypuję kaszę, ciągle mieszając.

Podgrzewam, nie przerywając mieszania, aż kasza stanie się zupełnie gęsta – potrwa to ok. 5 minut. Uwaga, żeby kaszy nie przypalić!

Gorącą, ugotowaną kaszę przykrywam folią spożywczą tak, by ta szczelnie dotykała powierzchni kaszy.

Odstawiam na pół godziny, by przestygła (powinna pozostać lekko ciepła).

Ciepłą kaszę rozdrabniam i przekładam do misy miksera, zaczynam miksować.

Stopniowo dodaję masło, miksuję do połączenia.

Dodaję mleko skondensowane, miksuję ponownie.

Jako ostatnie dodaję mleko w proszku i jeszcze raz dokładnie miksuję.

Polewa czekoladowa: rozpuszczam na małym ogniu czekoladę z masłem i mlekiem.

Złożenie ciasta:

Dno blachy wykładam krakersami.

Na krakersy wykładam 1.3 kremu, równo go rozsmarowuję na całej powierzchni.

Na kremie układam warstwę wafelków.

Następna warstwa to ponownie krem (1/3), a na nim znowu układam krakersy.

Wykładam ostatnią warstwę kremu, wyrównuję.

Wykładam ostatnią warstwę – z wafelków.

Na ciasto wylewam polewę.

Ciasto odstawiam do lodówki na kilka godzin.

 

Aha! Jeśli lubisz takie ciasta jak ten wafelkowiec z kremem grysikowym – zajrzyj koniecznie tutaj na inny mój przepis z wykorzystaniem wafli 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.