Wafelki z kremem kawowym i migdałami
Przygotowałam wafelki z kremem kawowym i migdałami, bo zawsze lubiłam pewne wafle z grubą warstwą czekoladowego kremu i orzeszkami.
Dziś więc mała wariacja na ich temat 😉
Krem przypomina masę kajmakową i jest równie słodki. Dla wielbicieli słodkości!
Składniki (na 6 kwadratów 8 x 8 cm):
- 12 wafli – kwadratów 8 x 8 cm
- 50 g. masła
- 1 łyżka mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka likieru kawowego
- 1/4 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego!)
- 20 g. migdałów w płatkach
Przygotowanie:
Przygotowuję kwadraty z wafli.
W rondelku rozpuszczam masło z mlekiem, dosypuję cukier, mieszając doprowadzam do połączenia się składników.
Dodaję kakao i kawę.
Gotuję masę na wolnym ogniu , ciągle mieszając. Gdy zaczną powstawać bąbelki i masa wyraźnie zgęstnieje (ok. 5 minut) odstawiam ją do schłodzenia.
Odkładam 1/4 do oddzielnego naczynia – tą częścią smaruję wszystkie wafle cienką warstwą z jednej strony, po czym posypuję je migdałami, lekko dociskam.
Do pozostałej ( musi być lekko ciepła) części masy wsypuję mleko w proszku i dodaję likier.
Mieszam dokładnie i wykładam warstwę ok. 1,5 cm na połowę wafli, przykrywam drugą częścią .
Odkładam na desce w chłodne miejsce, przyciskając lekko wafle z góry drugą deską.
Po wystygnięciu wyrównuję brzegi.
Przepis autorski
Jeśli lubisz słodkości jak te wafelki z kremem kawowym i migdałami, to koniecznie sprawdź moje przepisy na wafle przekładane