Wafelki z kremem kawowym i migdałami

Wafelki z kremem kawowym i migdałami
0
(0)

Wafelki z kremem kawowym i migdałami

Przygotowałam wafelki z kremem kawowym i migdałami, bo zawsze lubiłam pewne wafle z grubą warstwą czekoladowego kremu i orzeszkami.

Dziś więc mała wariacja na ich temat 😉

Krem przypomina masę kajmakową i jest równie słodki. Dla wielbicieli słodkości!

Składniki (na 6 kwadratów 8 x 8 cm):

  • 12 wafli – kwadratów 8 x 8 cm
  • 50 g. masła
  • 1 łyżka mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka likieru kawowego
  • 1/4 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego!)
  • 20 g. migdałów w płatkach

Przygotowanie:

Przygotowuję kwadraty z wafli.

W rondelku rozpuszczam masło z mlekiem, dosypuję cukier, mieszając doprowadzam do połączenia się składników.

Dodaję kakao i kawę.

Gotuję masę na wolnym ogniu , ciągle mieszając. Gdy zaczną powstawać bąbelki i masa wyraźnie zgęstnieje (ok. 5 minut) odstawiam ją do schłodzenia.

Odkładam 1/4 do oddzielnego naczynia – tą częścią smaruję wszystkie wafle cienką warstwą z jednej strony, po czym posypuję je migdałami, lekko dociskam.

Do pozostałej ( musi być lekko ciepła) części masy wsypuję mleko w proszku i dodaję likier.

Mieszam dokładnie i wykładam warstwę ok. 1,5 cm na połowę wafli, przykrywam drugą częścią .

Odkładam na desce w chłodne miejsce, przyciskając lekko wafle z góry drugą deską.

Po wystygnięciu wyrównuję brzegi.

Przepis autorski

Jeśli lubisz słodkości jak te wafelki z kremem kawowym i migdałami, to koniecznie sprawdź moje przepisy na wafle przekładane

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry