Ucierane ciasto z jabłkami
To ciasto powinno się każdemu udać, a jest bardzo smaczne, wilgotne i szybkie w przygotowaniu. Trzeba tylko pamiętać, żeby wcześniej wyjąć składniki z lodówki, bo powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki na małą foremkę (10 x 21 cm):
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka kakao
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 100 g.miękkiego masła
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jabłko
Dodatkowo:
- masło do posmarowania formy
- mąka do posypania formy
Przygotowanie:
Miękkie masło ucieram z cukrem cukrem, aż powstanie gładka i puszysta masa, ucierając dalej dodaję jajka, proszek do pieczenia, kakao i cynamon, a na końcu stopniowo wsypuję mąkę.
Miksuję jeszcze wszystko na najwyższych obrotach przez 2-3 minuty.
Foremkę dokładnie smaruję masłem i oprószam mąką.
Umyte jabłko kroję na plastry, a te na pół (pozbywam się gniazd nasiennych).
Ciasto przekładam łopatką do foremki, wygładzam powierzchnię i wciskam w nie plasterki jabłek, jak na zdjęciu.
Wstawiam foremkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 35 minut – sprawdzam patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Po przestygnięciu posypuję cukrem pudrem.
Przepis autorski
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |