Ucierane ciasto z jabłkami

Ucierane ciasto z jabłkami
0
(0)

Ucierane ciasto z jabłkami

To ciasto powinno się każdemu udać, a jest bardzo smaczne, wilgotne i szybkie w przygotowaniu. Trzeba tylko pamiętać, żeby wcześniej wyjąć składniki z lodówki, bo powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki na małą foremkę (10 x 21 cm):

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka kakao
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 100 g.miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jabłko

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania formy
  • mąka do posypania formy

Przygotowanie:

Miękkie masło ucieram z cukrem cukrem, aż powstanie gładka i puszysta masa, ucierając dalej dodaję jajka, proszek do pieczenia, kakao i cynamon, a na końcu stopniowo wsypuję mąkę.

Miksuję jeszcze wszystko na najwyższych obrotach przez 2-3 minuty.

Foremkę dokładnie smaruję masłem i oprószam mąką.

Umyte jabłko kroję na plastry, a te na pół (pozbywam się gniazd nasiennych).

Ciasto przekładam łopatką do foremki, wygładzam powierzchnię i wciskam w nie plasterki jabłek, jak na zdjęciu.

Wstawiam foremkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 35 minut – sprawdzam patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

Po przestygnięciu posypuję cukrem pudrem.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.