Ucierane ciasto kakaowe z żurawiną

Ucierane ciasto kakaowe z żurawiną
0
(0)

Ucierane ciasto kakaowe z żurawiną

Ciasto jest niezwykle delikatne i puszyste, idealne do filiżanki mocnej kawy. Bez dodatków będzie świetnym spodem w torcie.

Składniki (mała tortownica, u mnie kwadratowa 18 x 18 cm):

  • 140 g. miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru (120 g)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki gęstej śmietany (użyłam 18%)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki suszonej żurawiny

Dodatkowo:

  • masło do natłuszczenia formy
  • mąka do oprószenia formy

Przygotowanie:

Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem na puch, po czym miksując dalej dodaję po jednym jajku.

Następnie dodaję śmietanę i stopniowo (wcześniej przesiane) mąkę, proszek do pieczenia i kakao.

Miksuję do uzyskania bardzo gładkiej masy, dorzucam żurawinę, mieszam łyżką.

Ciasto wykładam do natłuszczonej i oprószonej mąką formy, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.

Piekę ok. 45 minut, sprawdzając pod koniec patyczkiem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry