0
(0)
Ucierane ciasto kakaowe z żurawiną
Ciasto jest niezwykle delikatne i puszyste, idealne do filiżanki mocnej kawy. Bez dodatków będzie świetnym spodem w torcie.
Składniki (mała tortownica, u mnie kwadratowa 18 x 18 cm):
- 140 g. miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru (120 g)
- 3 jajka
- 2 łyżki gęstej śmietany (użyłam 18%)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki suszonej żurawiny
Dodatkowo:
- masło do natłuszczenia formy
- mąka do oprószenia formy
Przygotowanie:
Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem na puch, po czym miksując dalej dodaję po jednym jajku.
Następnie dodaję śmietanę i stopniowo (wcześniej przesiane) mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
Miksuję do uzyskania bardzo gładkiej masy, dorzucam żurawinę, mieszam łyżką.
Ciasto wykładam do natłuszczonej i oprószonej mąką formy, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Piekę ok. 45 minut, sprawdzając pod koniec patyczkiem.