Ucierane ciasto jogurtowe z owocami
Od soboty czekam na deszcz we Wrocławiu 🙂 Oczywiście że lubię lato, lubię ciepło, ale temperatury ponad 30 stopni jak dla mnie mogą się nie pojawiać. Niebo postraszyło wczoraj wieczorem pięknymi chmurami, pobłyskało, spadło kilka kropel- i tyle.
Jestem dobrej myśli dziś, bo wieje już i słońce jakoś nieśmiało świeci, a przede wszystkim- wg wszelkich prognoz- deszcz ma dziś BYĆ 🙂
W oczekiwaniu więc na wspaniały wieczór, na półfinałowy mecz zrobiło się w mojej kuchni to oto smaczniutkie ciasto, wilgotne, jogurtowe.
Macie czasami ochotę na ciasto już, w tej chwili, natychmiast ? Więc o ile nie chce Wam się iść do najbliższej cukierni, łapcie za mikser i do pracy 😉
Składniki (blaszka 15 na 20 cm) :
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki jogurtu greckiego
- 1/2 kostki miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- miękkie owoce (u mnie borówki i śliwki)
Przygotowanie:
Całe jajka ucieram z masłem, cukrem pudrem i waniliowym na jednolitą masę, dodaję jogurt i miękkie masło.
Miksuję na gładki krem, dodaję proszek do pieczenia i stopniowo mąkę, ucieram do połączenia się składników.
Wylewam warstwę ciasta na natłuszczoną i oprószoną bułką tartą blaszkę, posypuję częścią owoców, po czym wylewam resztę ciasta, wyrównuję powierzchnię, układam resztę owoców.
Piekę w temperaturze 180 stopni C. ok. 60-70 minut ( do suchego patyczka).
Po przestudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Przepis autorski