Ucierane ciasto jogurtowe z owocami

Ucierane ciasto jogurtowe z owocami
0
(0)

Ucierane ciasto jogurtowe z owocami

Od soboty czekam na deszcz we Wrocławiu 🙂 Oczywiście że lubię lato, lubię ciepło, ale temperatury ponad 30 stopni jak dla mnie mogą się nie pojawiać. Niebo postraszyło wczoraj wieczorem pięknymi chmurami, pobłyskało, spadło kilka kropel- i tyle.

Jestem dobrej myśli dziś, bo wieje już i słońce jakoś nieśmiało świeci, a przede wszystkim- wg wszelkich prognoz- deszcz ma dziś BYĆ 🙂

W oczekiwaniu więc na wspaniały wieczór, na półfinałowy mecz zrobiło się w mojej kuchni to oto smaczniutkie ciasto, wilgotne, jogurtowe.

Macie czasami ochotę na ciasto już, w tej chwili, natychmiast ? Więc o ile nie chce Wam się iść do najbliższej cukierni, łapcie za mikser i do pracy 😉

Składniki (blaszka 15 na 20 cm) :

  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki jogurtu greckiego
  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • miękkie owoce (u mnie borówki i śliwki)

Przygotowanie:

Całe jajka ucieram z masłem, cukrem pudrem i waniliowym na jednolitą masę, dodaję jogurt i miękkie masło.

Miksuję na gładki krem, dodaję proszek do pieczenia i stopniowo mąkę, ucieram do połączenia się składników.

Wylewam warstwę ciasta na natłuszczoną i oprószoną bułką tartą blaszkę, posypuję częścią owoców, po czym wylewam resztę ciasta, wyrównuję powierzchnię, układam resztę owoców.

Piekę w temperaturze 180 stopni C. ok. 60-70 minut ( do suchego patyczka).

Po przestudzeniu posypuję cukrem pudrem.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry