Ucierane ciasto jagodowe
Gruba warstwa jagód, samo ciasto bardzo delikatne, jogurtowe, a na dodatek posypane jagodowym w smaku cukrem pudrem, przepis tutaj. Nie będę Was przekonywać, że jest pyszne, bo przecież to widać na pierwszy rzut oka 🙂
Składniki (na blaszkę 15 na 20 cm):
- 3 jajka
- 1/2 kostki miękkiego masła
- 3/4 szklanki jogurtu greckiego
- 3 łyżki likieru waniliowego (lub 2 łyżki cukru waniliowego)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka jagód
Przygotowanie:
Jajka ucieram z cukrem pudrem i waniliowym, dodaję miękkie masło, jogurt, proszek do pieczenia i likier waniliowy.
Miksuję bardzo dokładnie, po czym stopniowo dodaję mąkę.
Gdy wszystkie składniki są dokładnie połączone, a ciasto puszyste, wylewam 3/4 ciasta na natłuszczoną masłem i oprószoną bułką tartą foremkę, wykładam jagody i wlewam pozostałe ciasto.
Wstawiam blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C., piekę 60 minut.
Pozostawiam do całkowitego ostygnięcia, posypuję jagodowym cukrem pudrem.