Ucierana babka waniliowa
Smaczna, szybka i łatwa w przygotowaniu ucierana babka waniliowa. Bardzo puszysta i delikatna w smaku.
Ważne, żeby przygotować ją ze składników w temperaturze pokojowej, więc wyjmijcie z lodówki jajka i masło mniej więcej 40 minut wcześniej.
Można ją oczywiście polukrować czy polać czekoladą, wtedy będzie bardziej okazała, ale mi smakuje po prostu oprószona skromnie cukrem pudrem. Smacznego 🙂
Rolę wielkanocnych kurczaczków dzielnie spełniają moje ptaszki kiwi, które na co dzień cieszą moje oczy na okapie kuchennym 🙂
Składniki (forma z kominkiem o średnicy 17 cm):
- 2 duże jajka
- 150 g. miękkiego masła
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
- ziarenka z 1 laski wanilii
- szczypta soli
- 0,4 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
- masło do posmarowania formy
- maka do oprószenia formy
Przygotowanie:
Miękkie masło ucieram mikserem ok. 5 minut z solą i cukrem pudrem na bardzo puszystą masę, a gdy będzie zupełnie gładka dodaję ziarenka wanilii i po jednym jajku.
Stopniowo dodaję przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia.
Ucieram masę jeszcze 5 minut.
Formę smaruję dokładnie masłem i oprószam mąką, po czym przekładam łyżką ciasto.
Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 50 minut, po czym sprawdzam patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Ewentualnie piekę jeszcze do 10 minut.
Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Przepis autorski
Inny bardzo ciekawy przepis na babkę wielkanocną znajdziecie tutaj