Ucierana babka waniliowa

Ucierana babka waniliowa
0
(0)

Ucierana babka waniliowa

Smaczna, szybka i łatwa w przygotowaniu babka. Bardzo puszysta i delikatna w smaku. Ważne, żeby przygotować ją ze składników w temperaturze pokojowej, więc wyjmijcie z lodówki jajka i masło mniej więcej 40 minut wcześniej. Można ją oczywiście polukrować czy polać czekoladą, wtedy będzie bardziej okazała, ale mi smakuje po prostu oprószona skromnie cukrem pudrem. Smacznego 🙂

Rolę wielkanocnych kurczaczków dzielnie spełniają moje ptaszki kiwi, które na co dzień cieszą moje oczy na okapie kuchennym 🙂

Składniki (forma z kominkiem o średnicy 17 cm):

  • 2 duże jajka
  • 150 g. miękkiego masła
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • szczypta soli
  • 0,4 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania formy
  • maka do oprószenia formy

Przygotowanie:

Miękkie masło ucieram mikserem ok. 5 minut z solą i cukrem pudrem na bardzo puszystą masę, a gdy będzie zupełnie gładka dodaję ziarenka wanilii i po jednym jajku.

Stopniowo dodaję przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia.

Ucieram masę jeszcze 5 minut.

Formę smaruję dokładnie masłem i oprószam mąką, po czym przekładam łyżką ciasto.

Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 50 minut, po czym sprawdzam patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Ewentualnie piekę jeszcze do 10 minut.

Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry