Ucierana babka waniliowa

Ucierana babka waniliowa
0
(0)

Ucierana babka waniliowa

Smaczna, szybka i łatwa w przygotowaniu ucierana babka waniliowa. Bardzo puszysta i delikatna w smaku.

Ważne, żeby przygotować ją ze składników w temperaturze pokojowej, więc wyjmijcie z lodówki jajka i masło mniej więcej 40 minut wcześniej.

Można ją oczywiście polukrować czy polać czekoladą, wtedy będzie bardziej okazała, ale mi smakuje po prostu oprószona skromnie cukrem pudrem. Smacznego 🙂

Rolę wielkanocnych kurczaczków dzielnie spełniają moje ptaszki kiwi, które na co dzień cieszą moje oczy na okapie kuchennym 🙂

Składniki (forma z kominkiem o średnicy 17 cm):

  • 2 duże jajka
  • 150 g. miękkiego masła
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • szczypta soli
  • 0,4 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania formy
  • maka do oprószenia formy

Przygotowanie:

Miękkie masło ucieram mikserem ok. 5 minut z solą i cukrem pudrem na bardzo puszystą masę, a gdy będzie zupełnie gładka dodaję ziarenka wanilii i po jednym jajku.

Stopniowo dodaję przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia.

Ucieram masę jeszcze 5 minut.

Formę smaruję dokładnie masłem i oprószam mąką, po czym przekładam łyżką ciasto.

Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 50 minut, po czym sprawdzam patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Ewentualnie piekę jeszcze do 10 minut.

Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem.

Przepis autorski

Inny bardzo ciekawy przepis na babkę wielkanocną znajdziecie tutaj

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry