Ucierana babka marmurkowa

Ucierana babka marmurkowa
0
(0)

Ucierana babka marmurkowa

Ucierana babka marmurkowa przygotowana na podstawie tego przepisu jest przepyszna i bardzo ją polecam, zwłaszcza na Wielkanocny stół.

Swoją upiekłam w foremce o wymiarach: średnica dołu – 10 cm, średnica góry – 21 cm, wysokość – 8 cm. Wyrosła ponad formę, więc ścięłam ją, by dało się ją ładnie ułożyć na talerzu.

Możesz użyć wyższej, a węższej formy. Będzie też dobrze wyglądała w keksówce.

Składniki (wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową, najlepiej wyjąć je ok. 40 minut przed pieczeniem):

  • 160 g. masła
  • 100 g. cukru pudru
  • 20 g. cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 150 g. jogurtu naturalnego
  • 260 g. mąki pszennej
  • 60 g. mąki ziemniaczanej
  • 12 g. proszku do pieczenia
  • 10 g. kakao

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania formy
  • mąka pszenna do oprószenia formy

Przygotowanie:

Miękkie masło przekładam do misy miksera, dodaję oba cukry.

Miksuję na pełnych obrotach aż masło stanie się puszyste i jasne, wtedy (nie przerywając miksowania) dodaję po jednym jajku, za każdym razem czekając, aż się połączy z masą.

Przy ostatnim jajku może się wydawać, że masa jest zwarzona, nie trzeba się tym przejmować.

Miksując dalej – dodaję jogurt. Zmniejszam obroty o połowę, dodaję przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno być gładkie i gęste.

Przekładam 1/3 ciasta do oddzielnego naczynia i dokładnie mieszam z kakao.

Wyłożenie ciasta:

Na dno formy wykładam 1/3 jasnego ciasta, wyrównuję powierzchnię.

Wykładam połowę ciasta z kakao, rozprowadzam i wyrównuję; kolejna warstwa to 1/3 ciasta jasnego; następnie reszta ciasta z kakao.

Ostatnią warstwę powinno stanowić jasne ciasto.

Wyrównuję powierzchnię a potem patyczkiem do szaszłyków kilkukrotnie mieszam, by powstał charakterystyczny, marmurkowy wzór.

Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika) na 60-65 minut, najlepiej sprawdzić po godzinie patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

Po upieczeniu i całkowitym wystygnięciu ścinam górę do płaskiej powierzchni, odwracam babkę i pokrywam ją lukrem zrobionym z soku z cytryny i cukru pudru.

Aha – inny wariant takie babki znajdziecie tutaj 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry