Ucierana babka marmurkowa
Ucierana babka marmurkowa przygotowana na podstawie tego przepisu jest przepyszna i bardzo ją polecam, zwłaszcza na Wielkanocny stół.
Swoją upiekłam w foremce o wymiarach: średnica dołu – 10 cm, średnica góry – 21 cm, wysokość – 8 cm. Wyrosła ponad formę, więc ścięłam ją, by dało się ją ładnie ułożyć na talerzu.
Możesz użyć wyższej, a węższej formy. Będzie też dobrze wyglądała w keksówce.
Składniki (wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową, najlepiej wyjąć je ok. 40 minut przed pieczeniem):
- 160 g. masła
- 100 g. cukru pudru
- 20 g. cukru waniliowego
- 3 jajka
- 150 g. jogurtu naturalnego
- 260 g. mąki pszennej
- 60 g. mąki ziemniaczanej
- 12 g. proszku do pieczenia
- 10 g. kakao
Dodatkowo:
- masło do posmarowania formy
- mąka pszenna do oprószenia formy
Przygotowanie:
Miękkie masło przekładam do misy miksera, dodaję oba cukry.
Miksuję na pełnych obrotach aż masło stanie się puszyste i jasne, wtedy (nie przerywając miksowania) dodaję po jednym jajku, za każdym razem czekając, aż się połączy z masą.
Przy ostatnim jajku może się wydawać, że masa jest zwarzona, nie trzeba się tym przejmować.
Miksując dalej – dodaję jogurt. Zmniejszam obroty o połowę, dodaję przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno być gładkie i gęste.
Przekładam 1/3 ciasta do oddzielnego naczynia i dokładnie mieszam z kakao.
Wyłożenie ciasta:
Na dno formy wykładam 1/3 jasnego ciasta, wyrównuję powierzchnię.
Wykładam połowę ciasta z kakao, rozprowadzam i wyrównuję; kolejna warstwa to 1/3 ciasta jasnego; następnie reszta ciasta z kakao.
Ostatnią warstwę powinno stanowić jasne ciasto.
Wyrównuję powierzchnię a potem patyczkiem do szaszłyków kilkukrotnie mieszam, by powstał charakterystyczny, marmurkowy wzór.
Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika) na 60-65 minut, najlepiej sprawdzić po godzinie patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Po upieczeniu i całkowitym wystygnięciu ścinam górę do płaskiej powierzchni, odwracam babkę i pokrywam ją lukrem zrobionym z soku z cytryny i cukru pudru.
Aha – inny wariant takie babki znajdziecie tutaj 🙂