Twarogowa babka paschalna

Twarogowa babka paschalna 2
4.9
(15)

Twarogowa babka paschalna

Wielkanoc już niedługo, a ja w najbliższym czasie z przyjemnością przygotuję kilka przepisów na pyszne, świąteczne ciasta.

Będą tradycyjne mazurki, babki i keksy, ale znajdzie się też coś zupełnie zaskakującego – serdecznie zapraszam, zaglądaj tu na bloga, będzie się sporo działo!

Moja pierwsza świąteczna propozycja w tym roku to wilgotna, twarogowa babka z dużą ilością bakalii. Jest bardzo smaczna, koniecznie ją wypróbuj!

Składniki (2 keksówki 8 na 16 cm):

  • 100 g miękkiego masła
  • 200 g twarogu z wiaderka
  • 120 g cukru pudru
  • 50 g cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 20 g proszku do pieczenia

Bakalie:

  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g suszonych moreli, drobno posiekanych
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g pistacji, drobno posiekanych (możesz wykorzystać inne orzechy)

Dodatkowo:

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok z cytryny
  • cukier puder
  • posiekane bakalie do posypania po upieczeniu
  • masło do posmarowania foremek
  • mąka do oprószenia foremek

Przygotowanie:

Miękkie masło, twaróg, cukier waniliowy i cukier puder umieszczam w misie miksera.

Miksuję na najwyższych obrotach do uzyskania puszystej masy.

Dodaję żółtka i jajka, miksuję do połączenia.

Dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, miksuję przez kilka minut.

Przygotowane bakalie (posiekane orzechy, morele, rodzynki, żurawinę i kandyzowaną skórkę z pomarańczy) najpierw mieszam z mąka ziemniaczaną, a potem dodaję do wymieszanego ciasta i mieszam łopatką lub łyżką.

Ciasto wykładam po równo do dwóch keksówek (posmarowanych masłem i oprószonych mąką), wygładzam.

Piekę przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu). Warto sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

Ciasto po wyjęciu z piekarnika zostawiam na 10 minut, aby przestygło, po czym wyjmuję i polewam lukrem (sok z cytryny z cukrem pudrem, wymieszany do konsystencji śmietany).

Od razu posypuję bakaliami.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.9 / 5. Liczba ocen: 15

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.