Wspomnienie lata, czyli truskawkowo-waniliowe muszle
Jakiś czas temu wspominałam jesień, teraz czas sięgnąć dalej, więc dziś powspominam lato 🙂 Zapraszam na słodkie, pachnące truskawkami i słońcem ciasteczka!
Składniki:
Ciasto truskawkowe:
- 1 szklanka maki pszennej
- 50 g. rozpuszczonej, ciepłej margaryny
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru pudru
- opakowanie kisielu truskawkowego (suchego,bez cukru)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki słodkiej śmietanki
Ciasto waniliowe:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 50 g. rozpuszczonej, ciepłej margaryny
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki słodkiej śmietanki
Przygotowanie:
Oba rodzaje ciasta przygotowałam w ten sam sposób, tylko z właściwych im składników: w misce wymieszałam sypkie składniki, dodałam żółtko, śmietankę i margarynę, zagniotłam.
Oba rodzaje ciasta podzieliłam na 4 równe części, z każdej z nich zrobiłam na stolnicy wałeczek (średnica ok. 2 cm).
Z wałeczka różowego i białego zrolowałam jeden, wg zdjęcia.
Pokroiłam pod skosem każdy wałek na kawałki grubości 2 cm, spłaszczyłam każdy, uformowałam kształt łezki, nożem zrobiłam nacięcia.
Piekłam przez ok. 12-15 minut w temperaturze 185 stopni C (termoobieg).
Trzeba bardzo kontrolować proces pieczenia, żeby ciastka się nie zrumieniły.
Przepis autorski