Truskawkowo-waniliowe muszle

Truskawkowo-waniliowe muszle
0
(0)

Wspomnienie lata, czyli truskawkowo-waniliowe muszle

Jakiś czas temu wspominałam jesień, teraz czas sięgnąć dalej, więc dziś powspominam lato 🙂 Zapraszam na słodkie, pachnące truskawkami i słońcem ciasteczka!

Składniki:

Ciasto truskawkowe:

  • 1 szklanka maki pszennej
  • 50 g. rozpuszczonej, ciepłej margaryny
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • opakowanie kisielu truskawkowego (suchego,bez cukru)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki

Ciasto waniliowe:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 50 g. rozpuszczonej, ciepłej margaryny
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki

Przygotowanie:

Oba rodzaje ciasta przygotowałam w ten sam sposób, tylko z właściwych im składników: w misce wymieszałam sypkie składniki, dodałam żółtko, śmietankę i margarynę, zagniotłam.

Oba rodzaje ciasta podzieliłam na 4 równe części, z każdej z nich zrobiłam na stolnicy wałeczek (średnica ok. 2 cm).

Z wałeczka różowego i białego zrolowałam jeden, wg zdjęcia.

Pokroiłam pod skosem każdy wałek na kawałki grubości 2 cm, spłaszczyłam każdy, uformowałam kształt łezki, nożem zrobiłam nacięcia.

Piekłam przez ok. 12-15 minut w temperaturze 185 stopni C (termoobieg).

Trzeba bardzo kontrolować proces pieczenia, żeby ciastka się nie zrumieniły.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry