Truskawkowe placuszki z mascarpone

Truskawkowe placuszki z mascarpone
0
(0)

Truskawkowe placuszki z mascarpone

W sezonie truskawkowym chociaż raz trzeba zrobić takie truskawkowe placuszki: są delikatne i bardzo smaczne. Oprószyłam je tylko pudrem, ale by szaleństwo było większe, można podać je z musem truskawkowym.

Składniki (na 10 sztuk):

  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżka serka mascarpone
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5-6 dojrzałych truskawek
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Mieszam jajko z cukrem i serkiem, dodaję mąkę i proszek do pieczenia – powinno powstać gęste, kleiste ciasto.

Umyte truskawki kroję w niewielką kostkę, dodaję do ciasta, mieszam i od razu smażę placuszki (inaczej ciasto zbyt się rozwodni).

Placki smażę na niewielkiej ilości oleju, po usmażeniu przekłada je na chwilę na talerz z papierem, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Podaję posypane cukrem pudrem.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.