0
(0)
Truskawkowe placuszki z mascarpone
W sezonie truskawkowym chociaż raz trzeba zrobić takie truskawkowe placuszki: są delikatne i bardzo smaczne. Oprószyłam je tylko pudrem, ale by szaleństwo było większe, można podać je z musem truskawkowym.
Składniki (na 10 sztuk):
- 1 jajko
- 1 płaska łyżka serka mascarpone
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- 2 płaskie łyżki mąki
- 0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 5-6 dojrzałych truskawek
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mieszam jajko z cukrem i serkiem, dodaję mąkę i proszek do pieczenia – powinno powstać gęste, kleiste ciasto.
Umyte truskawki kroję w niewielką kostkę, dodaję do ciasta, mieszam i od razu smażę placuszki (inaczej ciasto zbyt się rozwodni).
Placki smażę na niewielkiej ilości oleju, po usmażeniu przekłada je na chwilę na talerz z papierem, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podaję posypane cukrem pudrem.
Przepis autorski