Truskawkowa fantazja bez pieczenia

Truskawkowa fantazja bez pieczenia
0
(0)

Truskawkowa fantazja bez pieczenia

Tym deserem postanowiłam zakończyć w tym roku sezon truskawkowy. Mnie zachwycił: smakuje trochę jak lody truskawkowe z lodami waniliowymi. Wam również powinien się spodobać, bo bardzo łatwo się go przygotowuje.

Składniki (na blaszkę 8 x 28 cm):

  • 250 g. serka mascarpone
  • 220 g. herbatników typu petitki
  • ok. 0,7 kg. truskawek
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 kisiel truskawkowy (z cukrem lub bez)
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

Umyte i obrane z szypułek truskawki miksuję z cukrem pudrem na gładką masę, podgrzewam na małym ogniu,

W międzyczasie mieszam kisiel z 2-3 łyżkami wody (tyle tylko, by dał się w niej rozprowadzić), dolewam do truskawek i dalej podgrzewając energicznie mieszam, aż do zgęstnienia.

Dodaję masło, mieszam do jego rozpuszczenia, po czym lekko studzę masę.

Blaszkę wykładam dokładnie folią do żywności. Na jej dnie układam warstwę herbatników, a na nią wykładam kilka łyżek masy truskawkowej. Przykrywam ją herbatnikami i tak aż do wyczerpania masy – ostatnią warstwą mają być herbatniki.

Serek mascarpone ucieram z łyżką cukru pudru, wykładam na herbatniki i dokładnie wygładzam.

Szczelnie zakrywam blaszkę i wstawiam najlepiej na całą noc do lodówki.

Przepis autorski.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.