Truskawkowa fantazja bez pieczenia
Tym deserem postanowiłam zakończyć w tym roku sezon truskawkowy. Mnie zachwycił: smakuje trochę jak lody truskawkowe z lodami waniliowymi. Wam również powinien się spodobać, bo bardzo łatwo się go przygotowuje.
Składniki (na blaszkę 8 x 28 cm):
- 250 g. serka mascarpone
- 220 g. herbatników typu petitki
- ok. 0,7 kg. truskawek
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 kisiel truskawkowy (z cukrem lub bez)
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Umyte i obrane z szypułek truskawki miksuję z cukrem pudrem na gładką masę, podgrzewam na małym ogniu,
W międzyczasie mieszam kisiel z 2-3 łyżkami wody (tyle tylko, by dał się w niej rozprowadzić), dolewam do truskawek i dalej podgrzewając energicznie mieszam, aż do zgęstnienia.
Dodaję masło, mieszam do jego rozpuszczenia, po czym lekko studzę masę.
Blaszkę wykładam dokładnie folią do żywności. Na jej dnie układam warstwę herbatników, a na nią wykładam kilka łyżek masy truskawkowej. Przykrywam ją herbatnikami i tak aż do wyczerpania masy – ostatnią warstwą mają być herbatniki.
Serek mascarpone ucieram z łyżką cukru pudru, wykładam na herbatniki i dokładnie wygładzam.
Szczelnie zakrywam blaszkę i wstawiam najlepiej na całą noc do lodówki.
Przepis autorski.