Truskawki smażone w cieście
Gdy je spróbowałam, miałam od razu skojarzenie z knedlami z truskawkami. Truskawki smażone w cieście są przepyszne, wyobrażam sobie jak by smakowały z gałką lodów albo porcją bitej śmietany (nie mam w domu – może to i dobrze, bo pewnie wylądowałyby na tym talerzu).
Banalnie prosty i łatwy deser, a smak – cudowny. Skuś się koniecznie!
Składniki (ciasto na ok. 12-15 truskawek):
- 1 średnie jajko
- 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo:
- (oczywiście) truskawki, wybierz słodkie i dojrzałe, ale jędrne
- olej do smażenia – najlepiej w niewielkim rondelku, powinno go być na wysokość jakichś 5 cm.
Przygotowanie:
Truskawki myję i oczyszczam z szypułek.
W miseczce łączę i dokładnie mieszam wszystkie składniki ciasta, powinno być bardzo gładkie i dość gęste.
Rozgrzewam olej.
Do miseczki z ciastek wrzucam po kilka truskawek, za pomocą dwóch widelców obtaczam je w cieście (uwaga żeby nie poranić owoców, bo w czasie smażenia będzie z nich wypływało dużo soku).
Każdą truskawkę za pomocą wbitego patyczka do szaszłyków przenoszę do rondelka z rozgrzanym olejem, i smażę na złoto – po 3, 4 minuty.
Usmażone na chwilę odsączam na papierze. Podaję gorące.
Zobacz także jak przygotować podobnej smakołyki z innymi owocami egzotycznymi i krajowymi 🙂