Truskawki smażone w cieście

Truskawki smażone w cieście
0
(0)

Truskawki smażone w cieście

Gdy je spróbowałam, miałam od razu skojarzenie z knedlami z truskawkami. Truskawki smażone w cieście są przepyszne, wyobrażam sobie jak by smakowały z gałką lodów albo porcją bitej śmietany (nie mam w domu – może to i dobrze, bo pewnie wylądowałyby na tym talerzu).

Banalnie prosty i łatwy deser, a smak – cudowny. Skuś się koniecznie!

Składniki (ciasto na ok. 12-15 truskawek):

  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • (oczywiście) truskawki, wybierz słodkie i dojrzałe, ale jędrne
  • olej do smażenia – najlepiej w niewielkim rondelku, powinno go być na wysokość jakichś 5 cm.

Przygotowanie:

Truskawki myję i oczyszczam z szypułek.

W miseczce łączę i dokładnie mieszam wszystkie składniki ciasta, powinno być bardzo gładkie i dość gęste.

Rozgrzewam olej.

Do miseczki z ciastek wrzucam po kilka truskawek, za pomocą dwóch widelców obtaczam je w cieście (uwaga żeby nie poranić owoców, bo w czasie smażenia będzie z nich wypływało dużo soku).

Każdą truskawkę za pomocą wbitego patyczka do szaszłyków przenoszę do rondelka z rozgrzanym olejem, i smażę na złoto – po 3, 4 minuty.

Usmażone na chwilę odsączam na papierze. Podaję gorące.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry