Truflowe torciki waniliowo-czekoladowe

Truflowe torciki waniliowo-czekoladowe
0
(0)

Truflowe torciki waniliowo-czekoladowe (bez pieczenia)

Aksamitne. Absolutnie pyszne. Nie da się zjeść na raz dużo, ale za to jaka to przyjemność rozsmakować się w kawałeczku przy filiżance kawy…

Składniki:

Krem waniliowy :

  • 250 g. serka mascarpone
  • 200 g. białej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • 5 łyżek wódki gorzkiej żołądkowej

Krem czekoladowy:

  • 250 g. serka mascarpone
  • 250 g. czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek wódki gorzkiej żołądkowej

Dodatkowo:

  • wafel ( ok. 30×30 cm)

Przygotowanie:

W kąpieli wodnej (w miseczkach umieszczonych nad gotującą się wodą) rozpuszczam oddzielnie oba rodzaje czekolady.

Składniki poszczególnych kremów mieszam łyżką w 2 miseczkach, po czym stopniowo dodaję rozpuszczone czekolady (oczywiście oddzielnie).

Mieszam kremy do uzyskania bardzo gładkiej masy.

Pozostawiam na 5 minut, by lekko stwardniały.

Nożem nakładam na wafel najpierw krem czekoladowy (ok.1,5 – 2 cm grubości, pozostawiam na kilka minut, po czym wykładam porcje białego, waniliowego kremu.

Wyrównuję powierzchnię i boki (ewentualnie odkrawam boki).

Pozostawiam na noc w lodówce. Kroję w dowolne porcje ( u mnie kwadraty 4 na 4 cm)

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.