Truflowe torciki waniliowo-czekoladowe (bez pieczenia)
Aksamitne. Absolutnie pyszne. Nie da się zjeść na raz dużo, ale za to jaka to przyjemność rozsmakować się w kawałeczku przy filiżance kawy…
Składniki:
Krem waniliowy :
- 250 g. serka mascarpone
- 200 g. białej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
- kilka kropli olejku waniliowego
- 5 łyżek wódki gorzkiej żołądkowej
Krem czekoladowy:
- 250 g. serka mascarpone
- 250 g. czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 2 łyżki cukru pudru
- 5 łyżek wódki gorzkiej żołądkowej
Dodatkowo:
- wafel ( ok. 30×30 cm)
Przygotowanie:
W kąpieli wodnej (w miseczkach umieszczonych nad gotującą się wodą) rozpuszczam oddzielnie oba rodzaje czekolady.
Składniki poszczególnych kremów mieszam łyżką w 2 miseczkach, po czym stopniowo dodaję rozpuszczone czekolady (oczywiście oddzielnie).
Mieszam kremy do uzyskania bardzo gładkiej masy.
Pozostawiam na 5 minut, by lekko stwardniały.
Nożem nakładam na wafel najpierw krem czekoladowy (ok.1,5 – 2 cm grubości, pozostawiam na kilka minut, po czym wykładam porcje białego, waniliowego kremu.
Wyrównuję powierzchnię i boki (ewentualnie odkrawam boki).
Pozostawiam na noc w lodówce. Kroję w dowolne porcje ( u mnie kwadraty 4 na 4 cm)
Przepis autorski