Tostowy chleb pszenny z makiem i amarantusem (na drożdżach)
Już nastał najwyższy czas na kolejny domowy chleb. Tym razem upiekłam pszenny, delikatny z chrupiącymi ziarnkami maku i amarantusa.
Składniki (na keksówkę 12 x 32 cm):
- 3 szklanki mąki pszennej typ 750
- 1 płaska łyżka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 50 g. świeżych drożdży
- 1/2 szklanki oleju
- 1 jajko
oraz:
- do 3/4 szklanki ciepłej wody
- 3 łyżki maku + do posypania
- 5 łyżek amarantusa + do posypania
- masło do posmarowania formy
- mleko do posmarowania ciasta
Przygotowanie:
Drożdże mieszam z cukrem, łyżką mąki i 2-3 łyżkami wody na gładką pastę, odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsypuję mąkę, mak i amarantus, dodaję jajko, sól i wyrośnięte drożdże, wyrabiam ciasto przez kilka minut, po czym dolewam olej. Ciasto jest dość miękkie.
Wyrabiam je jeszcze ok. 5 minut, po czym odstawiam ciasto na pół godziny, przykryte ściereczką. Powinno podwoić swoją objętość.
Podłużną blaszkę smaruję dokładnie masłem, dno posypuję makiem, a boki amarantusem.
Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę i zagniatam chwilę, by je odgazować, podsypując mąką.
Formuję podłużny wałek i przekładam do formy, odstawiam na 15 minut, po czym gdy urośnie ostrym nożem głęboko nacinam chlebek wzdłuż.
Smaruję powierzchnię mlekiem, posypuję makiem i amarantusem, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na ok. 45 minut.
Przepis autorski