Tostowy chleb pszenny z makiem i amarantusem

Tostowy chleb pszenny z makiem i amarantusem
0
(0)

Tostowy chleb pszenny z makiem i amarantusem (na drożdżach)

Już nastał najwyższy czas na kolejny domowy chleb. Tym razem upiekłam pszenny, delikatny z chrupiącymi ziarnkami maku i amarantusa.

Składniki (na keksówkę 12 x 32 cm):

  • 3 szklanki mąki pszennej typ 750
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 50 g. świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 jajko

oraz:

  • do 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki maku + do posypania
  • 5 łyżek amarantusa + do posypania
  • masło do posmarowania formy
  • mleko do posmarowania ciasta

Przygotowanie:

Drożdże mieszam z cukrem, łyżką mąki i 2-3 łyżkami wody na gładką pastę, odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.

Do dużej miski wsypuję mąkę, mak i amarantus, dodaję jajko, sól i wyrośnięte drożdże, wyrabiam ciasto przez kilka minut, po czym dolewam olej. Ciasto jest dość miękkie.

Wyrabiam je jeszcze ok. 5 minut, po czym odstawiam ciasto na pół godziny, przykryte ściereczką. Powinno podwoić swoją objętość.

Podłużną blaszkę smaruję dokładnie masłem, dno posypuję makiem, a boki amarantusem.

Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę i zagniatam chwilę, by je odgazować, podsypując mąką.

Formuję podłużny wałek i przekładam do formy, odstawiam na 15 minut, po czym gdy urośnie ostrym nożem głęboko nacinam chlebek wzdłuż.

Smaruję powierzchnię mlekiem, posypuję makiem i amarantusem, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na ok. 45 minut.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry