Tort z masą śmietanową z truskawkami i musem brzoskwiniowym
Pyszny tort z masą śmietanową, z truskawkami i musem brzoskwiniowym – wyszedł wysoki i bardzo okazały. Bardzo odpowiadał mi smak, tort nie był również zbyt słodki – świeżości dodały truskawki i lekko kwaskowaty mus brzoskwiniowy. Beza stałą się przyjemną pianką, a wszystko połączyła delikatna masa śmietanowa. Przepis autorski.
Składniki (na tortownicę średnicy 24 cm):
Biszkopt:
- 6 jajek w temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- czerwony lub różowy barwnik spożywczy
Masa śmietanowa:
- 500 ml. śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka agrestowa
Beza:
- 3 białka
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru pudru
Mus brzoskwiniowy:
- duża puszka brzoskwiń w lekkim syropie (ok. 600 g)
- 1 kisiel brzoskwiniowy lub morelowy
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka masła
- ewentualnie cukier puder do smaku
Do nasączenia:
- ok. pół szklanki przegotowanej chłodnej wody
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
- świeże truskawki
- 2 tabliczki mlecznej czekolady
- 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30%
- masło do natłuszczenia tortownicy
- mąka do oprószenia tortownicy
Przygotowanie:
Beza:
Ubijam białka z solą na sztywną pianę, po czym stopniowo dodaję cukier.
Masę wykładam na blachę z papierem i piekę 25 minut w temperaturze 170 stopni C.
Pozostawiam do całkowitego przestudzenia.
Biszkopt:
Jajka ucieram z solą i cukrem pudrem na bardzo puszystą masę, po czym stopniowo dodaję cukier puder przesiany z proszkiem do pieczenia, miksuję by ciasto było gładkie. Dodaję barwnik, dokładnie mieszam. Ciasto wlewam do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 30 minut – do suchego patyczka. Gdy jest zupełnie zimny, przekrajam go na pół.
Mus brzoskwiniowy:
Wyjmuję brzoskwinie z syropu i miksuję je na gładką masę. Przekładam ją do rondla i podgrzewam – nie zagotowując. Połowę syropu (druga nie będzie potrzebna) dokładnie mieszam z kisielem i mieszam z brzoskwiniami, dodaję sok z cytryny. Podgrzewam razem do zgęstnienia, ewentualnie dosładzam, dodaję masło. Odstawiam do przestudzenia.
Masa śmietanowa:
Przygotowuję galaretkę w niepełnej szklance wody, schładzam ją. Schłodzoną minimum 12 godzin śmietankę ubijam kilka minut, po czym stopniowo dodaję cukier puder. Gdy śmietana jest ubita, powoli dolewam lekko tężejącą galaretkę.
Składanie:
Nasączam połową wody z sokiem cytrynowym jedną część biszkoptu, na nią wykładam połowę musu brzoskwiniowego, następnie połamaną w kawałki bezę. Przekładam biszkopt z powrotem do tortownicy, by stanowiła formę dla masy śmietanowej. Wykładam 3/4 masy śmietanowej, układam przekrojone na pół truskawki. Przykrywam je cienką warstwą masy śmietanowej, a na niej układam drugą część biszkoptu. Nasączam go pozostałym płynem, wykładam resztę masy śmietanowej i całość przykrywam musem. Tak przygotowany tort wstawiam na kilka godzin do schłodzenia, po czym zdejmuję bok tortownicy i ozdabiam boki tortu czekoladą (rozpuszczona w kąpieli wodnej, po czym pomieszana ze śmietanką). Tort przechowuję w lodówce.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |