Tort z masą śmietanową z truskawkami i musem brzoskwiniowym

Tort z masą śmietanową z truskawkami i musem brzoskwiniowym
0
(0)

Tort z masą śmietanową z truskawkami i musem brzoskwiniowym

Pyszny tort z masą śmietanową, z truskawkami i musem brzoskwiniowym – wyszedł wysoki i bardzo okazały. Bardzo odpowiadał mi smak, tort nie był również zbyt słodki – świeżości dodały truskawki i lekko kwaskowaty mus brzoskwiniowy. Beza stałą się przyjemną pianką, a wszystko połączyła delikatna masa śmietanowa. Przepis autorski.

Składniki (na tortownicę średnicy 24 cm):

Biszkopt:

  • 6 jajek w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • czerwony lub różowy barwnik spożywczy

Masa śmietanowa:

  • 500 ml. śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka agrestowa

Beza:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Mus brzoskwiniowy:

  • duża puszka brzoskwiń w lekkim syropie (ok. 600 g)
  • 1 kisiel brzoskwiniowy lub morelowy
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka masła
  • ewentualnie cukier puder do smaku

Do nasączenia:

  • ok. pół szklanki przegotowanej chłodnej wody
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:

  • świeże truskawki
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30%
  • masło do natłuszczenia tortownicy
  • mąka do oprószenia tortownicy

Przygotowanie:

Beza:

Ubijam białka z solą na sztywną pianę, po czym stopniowo dodaję cukier.

Masę wykładam na blachę z papierem i piekę 25 minut w temperaturze 170 stopni C.

Pozostawiam do całkowitego przestudzenia.

Biszkopt:

Jajka ucieram z solą i cukrem pudrem na bardzo puszystą masę, po czym stopniowo dodaję cukier puder przesiany z proszkiem do pieczenia, miksuję by ciasto było gładkie. Dodaję barwnik, dokładnie mieszam. Ciasto wlewam do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 30 minut – do suchego patyczka. Gdy jest zupełnie zimny, przekrajam go na pół.

Mus brzoskwiniowy:

Wyjmuję brzoskwinie z syropu i miksuję je na gładką masę. Przekładam ją do rondla i podgrzewam – nie zagotowując. Połowę syropu (druga nie będzie potrzebna) dokładnie mieszam z kisielem i mieszam z brzoskwiniami, dodaję sok z cytryny. Podgrzewam razem do zgęstnienia, ewentualnie dosładzam, dodaję masło. Odstawiam do przestudzenia.

Masa śmietanowa:

Przygotowuję galaretkę w niepełnej szklance wody, schładzam ją. Schłodzoną minimum 12 godzin śmietankę ubijam kilka minut, po czym stopniowo dodaję cukier puder. Gdy śmietana jest ubita, powoli dolewam lekko tężejącą galaretkę.

Składanie:

Nasączam połową wody z sokiem cytrynowym jedną część biszkoptu, na nią wykładam połowę musu brzoskwiniowego, następnie połamaną w kawałki bezę. Przekładam biszkopt z powrotem do tortownicy, by stanowiła formę dla masy śmietanowej. Wykładam 3/4 masy śmietanowej, układam przekrojone na pół truskawki. Przykrywam je cienką warstwą masy śmietanowej, a na niej układam drugą część biszkoptu. Nasączam go pozostałym płynem, wykładam resztę masy śmietanowej i całość przykrywam musem. Tak przygotowany tort wstawiam na kilka godzin do schłodzenia, po czym zdejmuję bok tortownicy i ozdabiam boki tortu czekoladą (rozpuszczona w kąpieli wodnej, po czym pomieszana ze śmietanką). Tort przechowuję w lodówce.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.