Tort truskawkowy z masą śmietanową

Tort truskawkowy z masą śmietanową
0
(0)

Tort truskawkowy z masą śmietanową

Upiekłam dziś wielki tort truskawkowy z masą śmietanową (wg własnego pomysłu i przepisu) 😉
To wspólny tort na urodziny dwóch osób: trochę starszej i zupełnie młodej osóbki. Miałam przy tym dużo radości, mam nadzieję że widać ją na nim choć trochę 🙂
Obie osoby to panie, więc postawiłam na żywą czerwień, mocno truskawkowy smak i słodkie, czekoladowe ozdoby.

Jak to zawsze bywa z tortem, który piecze się dla kogoś – mogę sobie tylko wyobrazić, jak wygląda w środku 😉 W każdym razie jeszcze cieszy moje oko w mojej lodówce:

Składniki na biszkopt (blacha 22 x 35 cm):
biszkopt (składniki x 2, pieczemy 2 sztuki)

  • 6 jajek w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Mus truskawkowy:

  • 1,5 kg truskawek
  • 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 pełna łyżka masła

Krem śmietanowy:

  • 1 l. śmietanki 30% (schłodzonej przez noc w lodówce)
  • ok. 3 łyżek cukru pudru
  • 500 g. serka mascarpone
  • 1 galaretka cytrynowa

Do nasączania:

  • sok z 1 cytryny
  • 1 szklanka przegotowanej wody
  • miód lub cukier do smaku

Dodatki:

  • ok. 0,5 kg truskawek
  • wiórki truskawkowe
  • czekoladowe mini rurki duo ze sklepu Słodki Świat

Przygotowanie:

Biszkopt:

Do miski wbijam całe jajka, dodaję sól, cukier waniliowy i puder – ubijam aż powstanie bardzo puszysta i bardzo jasna masa.

Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksuję jeszcze chwilę, po czym przelewam ciasto do blachy wyłożonej papierem (natłuszczonym i oprószonym mąką).

Wyrównuję powierzchnię i wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. na ok. 25 minut – po tym czasie sprawdzam patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

Po wyjęciu blachy z piekarnika upuszczam ją z wysokości ok. 40 cm. na blat kuchenny.

Zupełnie zimne biszkopty przekrajam na pół.

Przygotowuję płyn do nasączania: mieszam sok z cytryny z chłodną wodą, dosładzam do smaku.

Truskawki na mus myję i blenduję z cukrem pudrem.

Przelewam płyn do garnka i podgrzewam.

W kilku łyżkach rozpuszczam mąkę ziemniaczaną i dodaję zawiesinę do truskawek – mieszam podgrzewając dalej, aż zgęstnieje.

Dodaję masło, mieszam do rozpuszczenia, po czym schładzam mus.

Przygotowuję galaretkę w szklance wody, odstawiam ją do przestudzenia.

Śmietankę przelewam do miski, ubijam chwilę na najwyższych obrotach, po czym dodaję cukier do smaku i ubijam aż będzie sztywna.

Ucierając dodaję mascarpone i tężejącą galaretkę.

Schładzam krem przez kilka minut w lodówce. Odkładam 3-4 łyżki do ozdobienia tortu.

Układam na podstawie jedną część biszkoptu, lekko go nasączam (niezbyt mocno), po czym rozsmarowuję na nim 1/3 musu z truskawek.

Na mus wykładam cienką warstwę kremu, przykrywam biszkoptem.

Nasączam kolejny placek, smaruję go porcja kremu i wciskam w krem pokrojone truskawki.

Przykrywam truskawki kremem, by wyrównać powierzchnię.
Układam kolejną część ciasta, nasączam je i znów smaruję 1/3 musu.

Na mus wykładam resztę kremu i wszystko przykrywam ostatnim biszkoptem.

Boki tortu pokrywam kremem, a na górę wykładam resztę musu.

Ozdabiam ciasto rozetkami z kremu, świeżymi truskawkami, czekoladową posypką o smaku truskawek, rurkami czekoladowymi.

Tort schładzam przez minimum 6 godzin.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.