Tort truskawkowy z masą śmietanową
Upiekłam dziś wielki tort truskawkowy z masą śmietanową (wg własnego pomysłu i przepisu) 😉
To wspólny tort na urodziny dwóch osób: trochę starszej i zupełnie młodej osóbki. Miałam przy tym dużo radości, mam nadzieję że widać ją na nim choć trochę 🙂
Obie osoby to panie, więc postawiłam na żywą czerwień, mocno truskawkowy smak i słodkie, czekoladowe ozdoby.
Jak to zawsze bywa z tortem, który piecze się dla kogoś – mogę sobie tylko wyobrazić, jak wygląda w środku 😉 W każdym razie jeszcze cieszy moje oko w mojej lodówce:
Składniki na biszkopt (blacha 22 x 35 cm):
biszkopt (składniki x 2, pieczemy 2 sztuki)
- 6 jajek w temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Mus truskawkowy:
- 1,5 kg truskawek
- 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku)
- 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 pełna łyżka masła
Krem śmietanowy:
- 1 l. śmietanki 30% (schłodzonej przez noc w lodówce)
- ok. 3 łyżek cukru pudru
- 500 g. serka mascarpone
- 1 galaretka cytrynowa
Do nasączania:
- sok z 1 cytryny
- 1 szklanka przegotowanej wody
- miód lub cukier do smaku
Dodatki:
- ok. 0,5 kg truskawek
- wiórki truskawkowe
- czekoladowe mini rurki duo ze sklepu Słodki Świat
Przygotowanie:
Biszkopt:
Do miski wbijam całe jajka, dodaję sól, cukier waniliowy i puder – ubijam aż powstanie bardzo puszysta i bardzo jasna masa.
Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksuję jeszcze chwilę, po czym przelewam ciasto do blachy wyłożonej papierem (natłuszczonym i oprószonym mąką).
Wyrównuję powierzchnię i wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. na ok. 25 minut – po tym czasie sprawdzam patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Po wyjęciu blachy z piekarnika upuszczam ją z wysokości ok. 40 cm. na blat kuchenny.
Zupełnie zimne biszkopty przekrajam na pół.
Przygotowuję płyn do nasączania: mieszam sok z cytryny z chłodną wodą, dosładzam do smaku.
Truskawki na mus myję i blenduję z cukrem pudrem.
Przelewam płyn do garnka i podgrzewam.
W kilku łyżkach rozpuszczam mąkę ziemniaczaną i dodaję zawiesinę do truskawek – mieszam podgrzewając dalej, aż zgęstnieje.
Dodaję masło, mieszam do rozpuszczenia, po czym schładzam mus.
Przygotowuję galaretkę w szklance wody, odstawiam ją do przestudzenia.
Śmietankę przelewam do miski, ubijam chwilę na najwyższych obrotach, po czym dodaję cukier do smaku i ubijam aż będzie sztywna.
Ucierając dodaję mascarpone i tężejącą galaretkę.
Schładzam krem przez kilka minut w lodówce. Odkładam 3-4 łyżki do ozdobienia tortu.
Układam na podstawie jedną część biszkoptu, lekko go nasączam (niezbyt mocno), po czym rozsmarowuję na nim 1/3 musu z truskawek.
Na mus wykładam cienką warstwę kremu, przykrywam biszkoptem.
Nasączam kolejny placek, smaruję go porcja kremu i wciskam w krem pokrojone truskawki.
Przykrywam truskawki kremem, by wyrównać powierzchnię.
Układam kolejną część ciasta, nasączam je i znów smaruję 1/3 musu.
Na mus wykładam resztę kremu i wszystko przykrywam ostatnim biszkoptem.
Boki tortu pokrywam kremem, a na górę wykładam resztę musu.
Ozdabiam ciasto rozetkami z kremu, świeżymi truskawkami, czekoladową posypką o smaku truskawek, rurkami czekoladowymi.
Tort schładzam przez minimum 6 godzin.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |